Här ser en kyrka från 1200-talet dagens ljus
Under pågående renovering av bryggan vid Kanalhamnen har nu arkeologer hittat vad man tror är de slutgiltiga bevisen på den gamla S:t Ilian-kyrkans läge. Murens dimensioner och brandrester talar sitt tydliga språk.
Det var en bred mur man fann vid utgrävningen visar Mats Magnysson, arkeolog på länsmuseet. Så bred att allt annat än ett kloster eller en kyrka kan uteslutas. I det här fallet S:t Ilians kyrka.
Foto: Forsby Jan
Dessa fyrkantiga stenar som varit delar av grundmuren ligger på fredagen uppe på gräsmattan, några är markerade i grönt vilket betyder att de ska sparas.- Fyra av dessa stenar kommer hädanefter att ligga på kanalbanken, förhoppningsvis med en informationstext till, säger Olle Hörnfors.Nere i själva utgrävningsdiket har man på ca två meters djup hittat fundamentet av en mur som har sådana dimensioner att man nästan säkert kan säga att ursprunget är S:t Ilian.- Det är en mur som är bortåt 1,30 m bred. Då kan det bara vara fråga om kloster och kyrkor när det handlar om 1200-talet, bedömer Olle Hörfors.Brandrester
Dessutom har man invid denna mur hittat brandrester vilket indikerar att S:t Ilians kyrka verkligen brann på 1520-talet, alltså på Gustav Vasas tid. Vasa har ju också gjort sig känd för att montera ner en och annan kyrka men denna verkar elden ha tagit. Nu tar man prover för att få en bra datering.- Det här är första gången sedan 1840-talet någon ser den här kyrkan. Senare idag kommer fyndet att täckas med jord och sedan läggs hålet igen men nu vet vi var den finns och att den ligger skyddad härunder, säger Mats Magnusson som också hittat delar av ett kranium alldeles i närheten av platsen där skelettet hittades förra vintern.- Det finns förmodligen många kroppar under jorden här i kanalhamnen som troligen är byggd på S:t Ilians kyrkogård, säger Mats Magnusson.