Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här har labradoren Zeb blivit en del av vården

Kan djur hjälpa människor som vårdas? Nu är ämnet uppe på politisk nivå.Och frågar man Katarina Karlsson, undersköterska på Birkagården, som går vårdhundutbildning tillsammans med Zeb är, svaret ja.

Foto:

SÖDERKÖPING2011-09-09 03:00

En motion har lagts fram om att låta äldre få regelbunden kontakt med djur på kommunens äldreboenden, för att få in det som en del av vården på regelbunden basis.

Enhetschefen Lars Ekund, på Birkagården, säger:

- Jag tycker det här är jättebra. Det är något som är sprunget ur medarbetarna själva. Det har varit en framgång på B-huset, det här skapar mening och aktivitet. Det skapar mervärde.

Vårdhundskola
På Birkagården har man haft en hund tidigare ett par gånger, Zeb är den andra som kommer in. Labradoren Zeb är 2,5 år och har varit med Katarina Karlsson sedan han var 13 veckor. Birkagården är numer hans andra hem.

Sedan i maj går Katarina Karlsson på vårdhundskolan i Eskilstuna. Hon och Zeb åker dit två dagar varje månad och en gång var 14:e dag till en hundinstruktör. I utbildningen, som är i två steg, ingår teori och praktik och mycket miljöträning ute på olika platser.

Men kraven är hårda på en vårdhund. Den måste vara godkänd på olika sätt och ha ett stabilt psyke. För att komma in på utbildningen görs en rad tester; personalen klär ut sig för att se hundens reaktioner, hur den reagerar på beröring, samspelsövningar och om hunden följer med andra. Av 50 hundar som sökte kom bara 14 in. Zeb var en av de antagna.

- Bara det var en vinstlott, säger Katarina.

Övningarna med hunden går att variera på många sätt, med bollar, rockringar och hundgodis. Till exempel kan man lägga en godis på en persons fot, be den lyfta foten och då går hunden fram och tar godiset. Tanken är att brukaren ska vara så delaktig som möjligt i alla moment.

- Man ökar motivationen och de får träna. Zeb kan bära en nalle, så får de ta den och kasta iväg. Hunden kan också vila med dem, de får en ny kompis att gosa med. Om man går ut är det lättare att få med de äldre. De kan vara med och borsta och bada hunden. De håller sig aktiva, det blir en omedveten träning.

"Mycket känslor
Katarina berättar flera solskenshistorier, bland annat om en äldre kvinna som inte pratat på många år, som Zeb ofta går in till. När Zeb skulle gå ut ur rummet en dag öppnande kvinnan munnen och ropade: "Kom".

- De gamla får något att bry sig om, det blir mycket känslor som väcks. Nosen, de glada och pigga ögonen, tänk att vakna och Zeb kommer in med en nalle i munnen, säger Katarina.

Fem halvtimmar
Under de år som Zeb varit med har hon inte mötts av några negativa kommentarer, och få är rädda eller allergiska.

Målet för Katarina Karlsson är att bli frisläppt från sin tjänst och kunna arbeta med hundvård så mycket som möjligt. En hund som är fullt utbildad kan vara i tjänst fem halvtimmar varje dag.

- Man får börja smått och sedan utöka. Se hur det går och vara lyhörd för vad hunden orkar med. A och O är en social hund. Zeb älskar människor och vill hälsa på allt och alla och man ser att det här sprider sådan glädje.

I andra län kan äldre få remiss för att exempelvis gå-träna med hund, något som Katarina hoppas kommer hit också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om