Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här går kor i skrot

Kor strövar omkring i hagen, men mitt bland dem finns en hög med skrot. Gården är Krav-märkt och ägs av en högt uppsatt politiker i kommunen.

Foto:

SÖDERKÖPING2011-10-12 03:00

I ansamlingen av skrot i kohagen syns bland annat badkar, korrugerad plåt, delar till skördemaskiner och cyklar. Skrotupplaget, som i huvudsak består av metall, är inte inhägnat.

Gården som betesmarkerna tillhör är Krav-märkt och ska då enligt regelverket vara extra måna om hur skräp förvaras och sorteras. Djur ska inte på något sätt kunna skada sig eller fara illa.

Sortering i hagen
Politikern och tillika ägaren till gården säger:

- Vi har sortering av metall där. Inget djur har någonsin skadat sig. Jag förstår att den som inte jobbar med djur kan reagera.

- Vi har alltid haft det så här, det är ingen från Krav eller Länsstyrelsen som påpekat något.

Ägaren ser ingen anledning till att avgränsa skrotupplaget.

- Det finns taggtråd och vassa stenar i skogen. Djuren går fritt och de är inte på något sätt trängda. Det finns ingen risk, vi har aldrig funderat på att hägna in. Djuren är lika försiktiga som vi.

Skrotet som samlas in för återvinning hämtas av ett företag. Enligt gårdsägaren är en hämtning beställd.

- Det här var ju tråkigt, säger ägaren. Folk förväntar sig att man ska sköta sig ännu bättre när man har förtroendeuppdrag. Rent allmänt, om man ser till ordning och reda på gårdar, så brukar vi få beröm.

Rekommenderar inhägnad
Länsstyrelsen ifrågasätter hur lantbrukaren tänkt.

- Det är inte lämpligt om det finns möjlighet att djur kan skadas. Då bör det hägnas in. Det är inte bara en fråga om djurskydd, utan även en miljöfråga. Det kan ju också vara en fråga om nedskräpning, säger Douglas Båld, djurskyddsinspektör vid Länsstyrelsen.

Vid en anmälan tar Länsstyrelsen kontakt med gården, antingen ringer de eller åker ut på plats.

Inte god djurhållning
Krav som utfärdat certifikatet påpekar svårigheten i att uttala sig i enskilda fall, men menar att man utgår ifrån att certifieringsreglerna fungerar.

- Om det är så att djur kan skada sig, så är det inte förenligt med kravmärkningen, säger Kristin Cooper, pressansvarig på Krav.

- Det låter inte som god djurhållning och det låter som något som måste åtgärdas.

4 Krav är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat som ska utgå från den ekologiska grunden och ställer dessutom höga kvalitétskrav på bland annat god djuromsorg, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan.

4 Från Kravs hemsida: Din gård är ett skyltfönster för ekologiskt lantbruk. Som lantbrukare är du också skyldig att följa gällande lagar och förordningar inom bland annat miljöskyddslagstiftningen. Det är också en förutsättning för KRAV-certifiering. Plast, skrot, papper, oljor och andra restprodukter ska därför sorteras och lämnas för återanvändning, återvinning och energiutvinning. När det gäller gamla maskiner är det stor risk att olika vätskor (olja, glykol, syra m m) läcker från motorblock, bakaxlar, växellådor, batterier med mera.

4 Krav ser allvarligt på brister i avfalls- och skrothantering och detta följs upp under den årliga kontrollen. Certifieringsorganet kan sätta upp villkor om uppröjning för fortsatt godkännande av produktionen. Källa: www.krav.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om