I ansamlingen av skrot i kohagen syns bland annat badkar, korrugerad plåt, delar till skördemaskiner och cyklar. Skrotupplaget, som i huvudsak består av metall, är inte inhägnat.
Gården som betesmarkerna tillhör är Krav-märkt och ska då enligt regelverket vara extra måna om hur skräp förvaras och sorteras. Djur ska inte på något sätt kunna skada sig eller fara illa.
Sortering i hagen
Politikern och tillika ägaren till gården säger:
- Vi har sortering av metall där. Inget djur har någonsin skadat sig. Jag förstår att den som inte jobbar med djur kan reagera.
- Vi har alltid haft det så här, det är ingen från Krav eller Länsstyrelsen som påpekat något.
Ägaren ser ingen anledning till att avgränsa skrotupplaget.
- Det finns taggtråd och vassa stenar i skogen. Djuren går fritt och de är inte på något sätt trängda. Det finns ingen risk, vi har aldrig funderat på att hägna in. Djuren är lika försiktiga som vi.
Skrotet som samlas in för återvinning hämtas av ett företag. Enligt gårdsägaren är en hämtning beställd.
- Det här var ju tråkigt, säger ägaren. Folk förväntar sig att man ska sköta sig ännu bättre när man har förtroendeuppdrag. Rent allmänt, om man ser till ordning och reda på gårdar, så brukar vi få beröm.
Rekommenderar inhägnad
Länsstyrelsen ifrågasätter hur lantbrukaren tänkt.
- Det är inte lämpligt om det finns möjlighet att djur kan skadas. Då bör det hägnas in. Det är inte bara en fråga om djurskydd, utan även en miljöfråga. Det kan ju också vara en fråga om nedskräpning, säger Douglas Båld, djurskyddsinspektör vid Länsstyrelsen.
Vid en anmälan tar Länsstyrelsen kontakt med gården, antingen ringer de eller åker ut på plats.
Inte god djurhållning
Krav som utfärdat certifikatet påpekar svårigheten i att uttala sig i enskilda fall, men menar att man utgår ifrån att certifieringsreglerna fungerar.
- Om det är så att djur kan skada sig, så är det inte förenligt med kravmärkningen, säger Kristin Cooper, pressansvarig på Krav.
- Det låter inte som god djurhållning och det låter som något som måste åtgärdas.