Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han efterlyser bättre busslinjer till Mogata

För Mogatabon Jörgen Leyendecker med familj har bussneddragningar lett till att familjen dagligen måste pendla med två bilar. Nu har han skrivit ett brev till kommunen och Östgötatrafiken för att väcka debatt.

Efter att en busstur blev indragen tvingas Jörgen Leyendecker och hans fru att pendla med två bilar Mogata-Norrköping fem dagar i veckan. Nu vill Jörgen väcka debatt om kollektivtrafikens roll. Foto: Robert Svensson

Efter att en busstur blev indragen tvingas Jörgen Leyendecker och hans fru att pendla med två bilar Mogata-Norrköping fem dagar i veckan. Nu vill Jörgen väcka debatt om kollektivtrafikens roll. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

SÖDERKÖPING2008-11-22 03:00
Jörgen Leyendecker bor med sin familj i Mogata 8 kilometer utanför Söderköping. Både han och hans fru jobbar i Norrköping och fram till och med 15 juni 2007 gick det buss från Söderköping som fungerade för familjen. Fram tills dess kunde åtminstone en i familjen busspendla och därigenom både göra en insats för miljön och dessutom spara pengar. I och med att familjen har två barn på dagis och det stänger kl 18.00 så är man numera tvingade att åka i två bilar eftersom man med det enda nuvarande bussalternativet inte är i Mogata förrän 19.10.- Förut fungerade det att ta 17-bussen från Norrköping, alltså den som passar normal kontorstid. Då var man i Mogata sådär 17.50, nu måste vi ha två bilar, säger Jörgen Leyendecker som i brevet till Östgötatrafiken och Söderköpings kommun ställer ett antal frågor varav en lyder: "Hur har Östgötatrafiken, Landstinget och Söderköpings kommun tänkt uppfylla framtida miljömål när man omöjliggör för kommunmedborgarna att åka kollektivt?".Han ställer också frågan om det inte är god kommunal service att tillhandahålla kollektivtrafik som matchar kommuninnevånarnas behov när det gäller ett så pass stort samhälle som Mogata (308 personer 2005 enligt SCB)?Nytta för miljön?
- Jag har också reagerat på Östgötatrafikens text på hemsidan som handlar om att kollektivresande gör nytta för hälsan, miljön, samhällsnyttan och ekonomin. Efter bussindragningen är boende i Mogata nästan tvungna att ha två bilar vilket inte är bra ur något hänseende.Jörgen har fått svar från Östgötatrafiken även om det tog ganska lång tid, där hänvisas till att det är kommunen som beställer och betalar all trafik.- Från kommunen har jag inte fått svar överhuvudtaget, säger Jörgen som också lagt ut brevet på åsiktstorget på kommunens hemsida, även där utan svar.Trafiksamordnare på Söderköpings kommun är Joakim Svensson. Han har inte läst brevet men menar att det rent generellt är ekonomiska ställningstaganden som ligger bakom neddragningarna av turerna.Skolbehov prioriteras
- Ansvarsfördelningen mellan landsting och kommuner angående kollektivtrafiken gjordes om 2003 och innebar att kommunen tar ansvar för all kollektivtrafik inom kommunen. Då valde Söderköpings kommun att prioritera skolbehoven i första hand, säger Joakim Svensson.- Undan för undan har det dragits ner på trafik som inte är skolrelaterad. Orsaken att just denna linje till Mogata dragits in är troligtvis dålig beläggning och det blir ingen snar ändring eftersom trafiken för nästa år redan är beställd.Ett medborgarförslag som kommunfullmäktige behandlade för ett år sedan nämner Kinda kommun som ett exempel på hur man kan lösa kollektivtrafik på landsbygden. I Kinda har man i samarbete med Östgötatrafiken och Östsam kommit fram till en lösning med anropsstyrd trafik med mindre bussar där man också integrerat färdtjänst och serviceresor. Men Joakim Svensson är tveksam till en sådan modell.- Det har ökat kostnaderna för Kinda kommun. I och med att färdtjänst och kollektivtrafik är integrerade så har det där också inneburit försämringar för färdtjänsten. Men ytterst är ju det här en politisk fråga och ekonomiska prioriteringar, finns den politiska viljan kan givetvis kommunen erbjuda ökad service. Jörgen Leyendecker är besviken över att man från kommunens håll inte ens svarat på inlägget på åsiktstorget men hoppas i alla fall att på detta sätt väcka opinion.- Vill man värna miljön måste det finnas alternativ också, det är en sak om det är långt ute på landsbygden men Mogata ligger bara 8 km från tätorten. Kanske måste inte alla linjer gå runt ekonomiskt utan mer vara en samhällsservice, säger Jörgen Leyendecker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om