Halv miljon extra mot spelberoende

Val-borg, öppenmottagningen i Söderköping för missbrukare av alkohol och droger ska utvidga sin verksamhet. Från Statens Folkhälsoinstitut har de fått 500 000 kronor till att utbilda personal för behandling av missbruk av spel med pengar.

Jack Vreeswijk. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Jack Vreeswijk. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Söderköping2011-07-07 03:00

Val-borg ska utnyttja pengarna för att utveckla sina behandlingsmetoder mot spelberoende.

Men hur många spelmissbrukare finns det egentligen i kommunen? Enhetschef, och processledare för utbildningen, Susanne Alm-Pylypko, tycker att det är en nödvändig satsning.

I riskzonen
- Man beräknar att det kan finnas två spelmissbrukare i Söderköping per år, statistiskt jämfört med resten av Sverige. Men hur många som ligger i riskzonen vet vi inte, men vi vet att om vi får kontakt med dessa så kan vi ge stöd för att komma i från spelandet i och med kompetensutvecklingen, säger hon.

- Det dyker upp fall rätt vad det är, men då har vi inte kunnat hjälpa dem. Spelberoende av pengar behöver vissa insatser, vi vill kunna ge stöd och behandling till de som har beroende av något slag. Vi fick de här pengarna beviljade utifrån ansökan där vi uppfyllde dom kriterier som Folkhälsoinstitutet hade kring våra önskemål om att utveckla verksamheten.

Vem har ansvaret?
På uppdrag av regeringen arbetar Folkhälsoinstitutet med insatser för att minska spelberoende och dess konsekvenser. Uppdraget från regeringen handlar om spel om pengar, alltså inte spel med data- eller tv-spel. Myndigheten har i uppdrag att stödja kommuner i deras verksamhet, då det inte finns någon plan för behandling av spelberoende som det finns för alkohol- och drogmissbruk. Dessa typer av missbruk har både arbetsgivare och kommun ansvar genom socialtjänstlagen.

Folkhälsoinstitutet har i ett yttrande till Spelutredningen skrivit att målet bör vara vård och behandling av spelberoende också tas upp i socialtjänstlagen. Tills vidare litar man på instanser frivilliga insatser som Val-borg.

- Det är ingen som äger den här frågan. Tittar man i regeringsbeslut finns ingenting om vem som har ansvar för spelmissbruk. Det här är något vi gör utöver, vi behöver egentligen inte. Vi vill kunna hjälpa och förebygga innan man säljer allt man äger och innan det blir en katastrof för familjen.

Pengar till utbildning
Summan som Val-borg fått går till utbildning och information av fyra personer ur personalstyrkan. Två personer får utbildning kognitiv beteendeterapi-utbildning. Målet är bland annat att forma självhjälpsprogram och anhörigprogram. Även möjlighet till ekonomisk rådgivning kommer finnas och under 2012 kommer ett seminarium att hållas.

- Man kan ge ytterligare stöd och komplettera med samtal. Med den utbildningen kommer hela verksamheten kompetenshöjas, säger Susanne Alm-Pylypko

Kognitiv beteendeterapi-utbildning fanns inte tidigare som en av verksamhetens behandlingsmetoder. Tillsammans med motiverande samtal har den visat sig vara effektiv för att behandla spelberoende. Genom utbildningen får även Val-borg ta del av kartläggningsinstrument och verktyg att identifiera beroendet.

Även förebygga
- Arbetsmaterialet är utvecklat av Folkhälsoinstitutet, det är manualbaserat och beprövat. Vi hoppas att genom den här satsningen så kan personer med spelmissbruk eller deras anhöriga ta kontakt. Problemet finns överallt, i alla grupper av befolkningen, säger Susanne Alm-Pylypko.

- En tanke är ju även att förebygga. Kan vi nå dem med spelberoende är det en oerhörd positiv utveckling. Man önskar att man kunde nå dem som är i riskzonen och då kan de väckas med samtal, nya tankar och en ny insikt.

Val-borg är en öppen mottagning i Söderköping, som numera ligger i lokaler på Ringvägen. Man kan vara anonym och komma dit utan att bli utredd av socialtjänsten. Behandlingen är kostnadsfri.

n Av de som spelar får 5-15 procent allvarliga problem.

n De vanligaste spelen är automatspel, casinospel, poker och bingo

n De som spelar via nätet löper högre risk att bli beroende


De mest utsatta
grupperna är:

n Män, 18-24 år, lågutbildade, ofta med invandrarbakgrund

n Välutbildade personer, med gott om pengar, 30-40 årsåldern

n Personer över 65 år, ofta kvinnor, upp till 75 år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om