Gymnasieelever riskerar att mista busskort

Gymnasieeleverna i Söderköping riskerar att mista sina nuvarande busskort medan många som studerar på Nyströmska riskerar att inte få busskort alls.

Söderköping2017-11-10 09:05

Samhällsbyggnadsnämnden går med underskott och måste spara nästa år. På sammanträdet i december ska politikerna ta beslut om hur. Den styrande koalitionen har i veckan presenterat två förslag, att dra in Albogaexpressen och att införa avståndsregler för gymnasieelever som studerar här i kommunen. Oppositionen är kritisk till båda förslagen.

Hur mycket nämnden skulle spara på dessa åtgärder är oklart. Förslaget är att man återinför de avståndsregler som tidigare fanns för gymnasieelever, det vill säga bara de som bor fem kilometer från skolan har rätt till busskort. Idag får alla gymnasieelever busskort. Det beslutade politikerna för ungefär fem år sedan. Då menade man att de ungdomar som valde att stanna kvar och studera i Söderköping inte skulle få sämre förutsättningar än kamraterna som valde Norrköping. Totalt handlar det om cirka 300 elever som går på Nyströmska gymnasiet och som får busskort.

Enligt de nya beräkningarna så tror man att mindre än hälften av dessa bor fem kilometer från skolan vilket skulle innebära att kommunen sänker sina utgifter för busskort med cirka 360 000 kronor.

Enligt förslaget ska kommunen ändra vilken typ av busskort som eleverna får. Idag kan de åka dygnet runt och även på helger och lov. I det nya förslaget ska alla gymnasieelever få skolkort, vilket innebär att de kan åka på vardagar före klockan sju på kvällen samt på mindre lov och studiedagar. På de längre lovet som sommarlov och jullov fungerar inte busskortet. Inte heller på kvällar eller helger. Den totala besparingen skulle då bli 600 000 kronor på ett helt år.

–Det här är en faktor som spelar in då ungdomarna väljer gymnasium. Dragningen till Norrköping är stark. Om de som väljer att gå kvar i Söderköping inte har möjlighet att åka in och träffar sina kompisar på fritiden så tror jag det påverkar deras gymnasieval, säger Magnus Berge (C).

Totalt kostar busskorten omkring 3,1 miljoner kronor för kommunen i år. I det ingår 400 elever som valt att gå gymnasiet i Norrköping och kostnaderna för dem står kvar för kommunen som måste ge dem busskort. Dessutom finns en antal grundskoleelever som har rätt till busskort enligt avståndsreglerna och elever som valt friskolor.

Kommunen har redan köpt in busskorten för läsåret 2017-18 så tidigast nästa höst kan förändringen ske.

– Det man spar med ena handen blir till slut en kostnad. Om vi tar bort busskorten så står vi istället med en tom gymnasieplats här i Söderköping samtidigt som vi får betala en gymnasieplats för eleven som valt att flytta till Norrköping, säger Ulric Nilsson (C), oppositionens talesman.

I oktober fick nämndens ledamöter den tredje ekonomiska rapporten som visar att nämnden går back med 700 000 kronor. Då har nämnden fått fem miljoner kronor av kommunfullmäktige.

Idag får alla gymnasieelever i Söderköping busskort, oavsett om de studerar i Söderköping eller Norrköping. Det kostar kommunen cirka 3,1 miljoner kronor.

Elevernas fördelning är att cirka 400 elever studerar i Norrköping medan cirka 300 studerar i Söderköping.

De nya busskorten som föreslås kommer bara att gälla vardagar före klockan sju och på kortare lov och studiedagar. Inte på kvällar, helger och större lov som jullov och sommarlov. Besparingen beräknas till cirka 600 000 kronor på ett helt år.

Samtidigt vill man införa avståndsregler för gymnasieelever som skulle innebära att de som bor fem kilometer bort från Nyströmska skolan har rätt till busskort. Elever som bor närmare får inget busskort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om