Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Guidade på Ramunderberget

Ramunderberget är inte bara en utmärkt utsiktsplats, det är också ett naturreservat sedan sju år. Folkbladet följde på torsdagen med på en tretimmars naturvandring genom reservatet.

SÖDERKÖPING2008-05-24 10:04
Ramunderbergets naturreservat är 171 hektar stort (1,7 kvadratkilometer).  Det rör sig om en förkastningsbrant som bildades för runt 300-400 milj år sedan. Guide för guidningen är Annvor Larsson, Naturskyddsföreningen, som tidigare på dagen har gått samma tur med 18 invandrade nysvenskar som studerar svenska för invandrare.
– De var fascinerade och väldigt nyfikna på svensk natur, jag fick mängder med frågor, säger Annvor Larsson och tar på sig ryggsäcken, turen kan börja.
Gruppen stannar till vid några almar på kanalbanken. De ser friska och gröna ut men det är bedrägligt.
– Tyvärr har dessa almar drabbats av almsjukan så man får passa på njuta av dessa träd medan man kan, säger Annvor Larsson och berättar att almsjukan orsakas av en svamp som främst sprids av almsplintborrar. Sjukdomen leder till att träden vissnar och dör.
Biologisk mångfald
När vi går längs med kanalen ber Annvor oss att notera alla nedfallna trädstammar och grenar som ligger bredvid stigen.
– En del Söderköpingsbor har reagerat på att det är skräpigt på kanalbanken men det här är fullt medvetet. De nedfallna träden får ligga kvar vid sidan av stigen för att bredda den biologiska mångfalden, det finns till exempel insektsarter som är beroende av den här sortens miljöer, påpekar hon.
Galgbacke
Vi hör näktergalens klara stämma blanda sig med annan fågelsång medan vi närmar oss Petersburg. Under vandringens gång kommenteras olika blommor och växter, ibland med små anekdoter runt  deras namn. Från Petersburg rör vi oss så mot själva Ramunderberget igen igenom fin gammal skog som är absolut förbjuden att avverka.
Det öppnar sig en glänta i skogen. Det visar sig vara en plats som kallas ”Galgbacken” och det namnet är alldeles rätt valt. På platsen företogs nämligen hängningar i gammal tid. 1669 hängdes här Jon Andersson på grund av tjuvnadsbrott, det är troligen den sista hängningen som ägde rum på denna plats. Men denna hemska historia hindrade inte att man på platsen senare satte upp en liten serveringsvilla dit kaffe bars upp dagligen. Den fanns kvar fram till 1960-talet.
Så är vandringen slut. En alldeles lagom promenad för att stressa av i en härlig natur och dessutom mycket lärorik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om