Det var precis i slutet av 1930-talet som Folke Bengtsson köpte speceriaffären på Skönbergagatan 11 som kort och gott kom att heta Folke Bengtssons specerier. Dottern Gun-Britt Bengtsson minns att pappan hade bestämda åsikter om både ett och annat i branschen.
- Han var helt emot det här med snabbköp och var den siste i staden att ha manuell betjäning, det hade han ända till 1978, säger Gun-Britt som växte upp i speceri-miljön.
Tjuvkikade
Hon berättar hur livet kunde te sig för en speceri-ägare och hans familj på 1940-talet i Söderköping när julskyltningen närmade sig.
- På lördagen innan skyltsöndagen täcktes fönstren för hos affärerna medan arbetet med skyltningen höll på därinne. När man varit på bio på Arbetareföreningens biograf på lördagskvällen och gick hem försökte man tjuvkika in bakom papperet som satt uppsatt i skyltfönstren för att få en glimt av hur det såg ut.
I speceributiken var det förstås också full fart hela skyltningshelgen där bakom de täckta skyltfönstren, allt skulle presenteras på ett vackert sätt och med millimeterprecision, inte en burk stod fel på hyllorna.
- Mamma och jag gick alltid till butiken sent på lördagskvällen med smörgåsar till pappa och de anställda som jobbade, minns Gun-Britt som också berättar hur mamman knäskurade golvet så det skulle vara riktigt gnistrande rent till söndagen.
Påhittighet
I butikens mittfönster brukade nötter och frukt, t ex apelsiner placeras tillsammans med en uppstoppad ekorre. Men det fanns två fönster till att fylla och det skulle helst finnas något som rörde sig, det krävde dåtidens julflanörer. Och här visade Folke Bengtsson prov på avsevärd påhittighet.
- Vi ägde en grammofon, den tog pappa och byggde en träställning över. Härpå placerades en tillverkad liten gumma som satt i en stol. Så lyckades pappa få ihop det hela med en kaffekvarn så han fick gumman att sitta där och veva på den. Det här var ju en grammofon som gick på 78 varv så hon vevade ordentligt snabbt på kvarnen, minns Gun-Britt som tillägger att det blev väldigt uppskattat av alla de som gick runt under julskyltningen.
Speceriaffären drevs av Folke Bengtsson ända fram till 1978, född 1900 som han var hängde han i länge, men till slut orkade han inte driva affären längre. Men i sin krafts dagar var han onekligen en man som hittade lösningar av det lite mer okonventionella slaget för att följa med i tidens mode.