Göta virke är en 3,5 kilometer lång försvarsvall som sträcker sig i nord-sydlig riktning från golfbanan vid Västra Husby till Lillsjön. Enligt de dateringar som gjorts är det troligt att Göta virke skapades på 800- till 1000-talet, alltså vikingatiden, och fungerade som en försvarsanläggning – troligen för att hindra de tillfartsvägar som fanns från kusten in mot landet.
Nu har Länsstyrelsen Östergötland släppt en informationsfilm om detta fornminne som ligger på Youtube. Speaker i filmen inläst på svenska är Mattias Schönbeck, antikvarie på länsstyrelsen som är sällsynt lämplig för ämnet – hans föräldrar bor precis vid Göta virke och han har själv deltagit i utgrävningar av vallen.
– Men jag är inte uppvuxen där, säger Mattias Schönbeck som dock skrev sin B-uppsats om Göta virke.
Anledningen till de här filmerna är att det blir lite mer publikt och inte så ”mossig” information, dessutom blir de länkbara och kan på så sätt spridas – inte bara på svenska.
– Filmerna har ju en speakertext så vi kan läsa in på vilket språk som helst men vi har valt svenska, engelska och Sveriges tredje största språk: arabiska, säger Mattias Schönbeck och tillägger att detta gjorts möjligt genom Riksantikvarieämbetets satsning på integration via projektet Kalejdoskop.
Den första filmen som spelades in handlar om Svaneholms borgruin. När denna lades ut på Youtube på de olika språken upptäckte man efter ett tag att filmen på arabiska fått fler träffar än den svenska.
– Det är jättekul, jag har också märkt på mina guidningar att elever med utländsk bakgrund ofta har ett stort historieintresse, det kan kanske hänga ihop med att länderna de kommer ifrån som Iran och Irak har så lång historia och att den framhålls på att annat sätt där, funderar Mattias Schönbeck.
Förutom filmen om Göta virke har man nu också släppt en om Glansgruvan i Vånga, ett av länets tidigaste gruvområden, det finns även en film om Öna kulturreservat. Vid samtliga kulturarv ska nu nya skyltar upp.
– På dessa skyltar kommer en QR-kod samt webbadressen att finnas så man kan gå direkt till videon med information om platsen man befinner sig på, säger Mattias Schönbeck.
Han tillägger att det kan komma fler filmer från länsstyrelsen framöver.
– Vi har planer på att producera filmer om vissa kategorier av objekt: de vi tänkt oss är runstenar, medeltida borgar och fornborgar, informerar Mattias Schönbeck.