Glädjebesked för kommunen E22 kan byggas om fyra år

Inom några år kan köerna genom Söderköping vara ett minne blott. Trafikverkets senaste planer visar att man vill satsa på E22:s nya dragning. De satsade pengarna har fördubblats och är nu en miljard kronor.

Foto:

Söderköping2017-09-01 10:56

Glädjen blev stor hos både tjänstemän och politiker i Söderköpings kommun då den nya vägsträckningen av E22 fanns med i Trafikverkets förslag till plan över ny transportinfrastruktur 2018-2029.

– Hela vägprojektet och akvedukten ligger med i de nationella planerna. Dessutom har man höjt budgeten med 500 miljoner kronor till totalt en miljard kronor. Helt i linje med vad planerna visat hittills, säger Johanna Grander, projektsamordnare E22 i Söderköpings kommun.

I går presenterades infrastruktursatsningar för hela landet och där räknades Söderköping upp som ett av de prioriterade projekten.

– Det är verkligen ett positivt besked för oss. En ny sträckning av E22 kommer att innebära stora utvecklingsmöjligheter för Söderköping, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Bevemyr (S).

Den nya vägen har diskuterats under många år och det har varit många turer. Nu beräknas byggstart till mellan 2021-2023. Enligt Johanna Grander ska man från kommunens sida försöka jobba på att få byggstart så tidigt som möjligt, förhoppningsvis redan 2021, om fyra år.

– Det finns så många planer med bostäder och annat som inte kommer loss förrän det här beslutet är taget på regeringsnivå. Men då allt är klart måste man förstå vilken betydelse det har för hela kommunen. Det handlar inte bara om en väg. Under hela byggtiden kommer fler människor att både bo, leva och äta här. Det här får så många följdeffekter för kommunen, kanske fler än vad man trodde från början, säger Johanna Grander.

Under våren ska regeringen ta det slutgiltiga beslutet. Sedan kan planerna för bostadsutveckling och annat gällande Söderköpings kommun fortsätta.

– Det är underbart att vi kommit så här långt. Vi har hållit på i så många år men nu har vi verkligen kommit ett steg på vägen. En sprudlande glädje, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd.

Trots att statens kostnader för projektet har ökat med det dubbla så ökar inte kommunens kostnader. Enligt beräkningarna ska kommunen stå för 30 miljoner kronor och regionen för nio miljoner kronor.

– Vi tycker att vi presenterar ett bra och genomarbetat förslag där E22 kvalificerar sig in. Nu hoppas vi så klart att regeringen ska godkänna det. Det känns som om det är läge nu för E22 och vi har haft ett bra samarbete med kommunen med bra lösningar, säger Einar Schuch, regionsdirektör på Trafikverket.

Nästa steg i den nationella planeringen är att Trafikverkets förslag till nationell plan lämnas ut på remiss och granskas.

Parallellt med detta arbete ska Region Östergötland ta fram och redovisa ett förslag till nya trafikslagsövergripande länsplaner för regional transportinfrastruktur för samma planperiod.

Den nya nationella planen och de slutgiltiga ekonomiska ramarna för länen beräknas fastställas av regeringen under våren 2018. Det är också under våren 2018 som regeringen ska ta sitt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om