Det är klimatvecka och föreläsningsföreningen Nyfiken på har denna torsdag bjudit in Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson. När Folkbladet träffar honom på Café Stinsen har han precis föreläst på kommunhuset inför kommunala tjänstemän och elever från Nyströmska skolan och senare ska han även föreläsa på Stinsen.
Han är något så ovanligt som en optimistisk förkämpe för det hållbara samhället. Tesen Svante Axelsson driver är att det är enklare än vi tror att gå över till ett hållbart samhälle och att det går att genomföra utan att hota jobb och välfärd. Om detta har han skrivit i sin bok "Vår tid är nu" som är utgångspunkten för hans föreläsningar.
– Vi har redan nu hög klimatångest som nästan verkar förlamande på många. Jag vill istället visa på en väg ut ur mörkret, visa att det trots allt finns positiva tecken, säger Svante Axelsson.
En av orsakerna till hans vägran att måla i mörka färger är erfarenheter från vår historia.
– Vi har klarat av många problem förut, till exempel freoner som vi otroligt lätt lyckats gå ifrån. Överhuvudtaget har vi minskat utsläppen med 23 procent mellan 1990 till 2014 och när vi kommer igång på allvar, hur snabbt kan det gå då? frågar Svante Axelsson retoriskt och påpekar att tekniken för att ställa om samhället redan finns.
Han pekar på hur mycket som har skett vad gäller värmesektorn där oljan börjar spela ut sin roll och de flesta hushåll nu värms upp av förnyelsebara källor.
– Men jag blir lite förvånad när jag hör att det finns skolor i denna kommun som fortfarande värms med olja, säger Svante Axelsson som tror att nästa stora område man måste gå på är trafiksektorn:
– Det pågår en revolution i många städer med biodiesel, biogas, elbilar, elcyklar och elbussar. Det här handlar om modernitet och är en välfärdsfråga, säger Axelsson som ser skatteväxlingen från skatt på arbete till miljöskatter som viktigt i denna process.
Ett land framhålls som ett föredöme: Tyskland.
– Där tar man bort 17 reaktorer på sju år och minskar kolanvändningen medan vind-, sol- och bioenergi ökar. De har vänt på frågan politiskt och förstår att de kan tjäna pengar på denna omställning och att det kan ge jobb och tillväxt i samhället, säger Svante Axelsson som tror att Sverige skulle vara väl rustat för en liknande omvandling.
– Vi är världsbäst i strukturomvandlingar, ett solidariskt samhälle klarar av en omställning bättre, bedömer han och nämner varvskrisen i Göteborg men även textilindustrin i Norrköping och dess fall.
Svante Axelsson avslutar med att påpeka att det inte är en fråga om moralism.
– Det här ska vara en njutbar resa, det här handlar om ett samhälle som de flesta vill ha.