Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frivilligcentralen söker fler volontärer

Frivilligcentralen håller på att etableras i Söderköping. Genom den bidrar volontärer till mer social gemenskap för personer som är över 65 år.

Fikafixare. Margot Carlsson, volontär i Frivilligcentralen, ordnar med fikat på Träffpunkten.

Fikafixare. Margot Carlsson, volontär i Frivilligcentralen, ordnar med fikat på Träffpunkten.

Foto: Henrik Johansson

Söderköping2018-02-15 11:02

I höstas startade Frivilligcentralen, som sorterar under Socialnämnden. Sedan 1 januari är Anneli Landstöm samordnare.

– Åtta till tio volontärer har rekryterats, men fyra-fem är riktigt aktiva, berättar hon. Den 6 mars hålls ett informationsmöte i syfte att rekrytera fler volontärer.

När Crusellkvintetten underhöll på tisdagen på Blå Portens Träffpunkt hade volontären Margot Carlsson ordnat med semlor. Hennes kollega Elisabet Trennemark var också där och samtalade med besökare.

– Till Träffpunkten, som är öppen måndag till torsdag, är alla i Söderköping välkomna, säger Anneli Landström.

– Det är alltid gott kaffe! säger Magda Albertsson som lyssnar på blåskvintetten tillsammans med Ingrid Stening. De bor båda på Blå Porten. Men Magda avstår kaffet den här gången:

– Jag är här och lyssnar om jag är pigg, säger hon, men tror det skulle komma fler om tisdagsprogrammet startade en halv timma senare, klockan elva.

– Då har man kommit igång och tagit sin medicin, säger hon.

Margot Carlsson har varit volontär sedan i höstas:

– Jag är pensionär och behövde något socialt, jag vill komma ut. Det här är riktigt givande! säger hon och berättar att inför julen var hon på julmarknaden tillsammans med en kvinna. Margot berättar också att hon var med och startade högläsningen på onsdagar, som även innebär samtal om allt möjligt.

– Vi har bland annat pratat om och visat bilder från Söderköping, säger hon.

– Jag såg en annons om Frivilligcentralen, och har en kontakt som jag besöker då och då. Jag ville göra något meningsfullt, säger Elisabet Trennemark.

Frivilligcentralen inkräktar inte på hemtjänstens område, utan gör "det lilla extra". Men de ledsagar inte vid sjukhusbesök:

– Volontärer har ett tystnadslöfte, men ingen tystnadsplikt, och då är det svårt att följa med på sjukhusbesök, säger Anneli Landström.

– Det är viktigt få fram att volontärerna ställer upp frivilligt, påpekar hon:

– Det är volontärerna som bestämmer vad de vill göra, när och hur ofta, efter bådas önskemål. Frivilligcentralen ska barea förmedla kontakten.

I anhörigteamet kring Frivilligcentralen finns även Gunilla Svensson, avlösare i anhörigvården:

– Jag avlöser anhöriga tio timmar per månad. Det är avgiftsfritt. Många tycker det är bra att jag kommer, men man bör boka mig minst en vecka i förväg, säger hon.

henrik.johansson@norrkoping.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om