Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Första fartkamerorna i Söderköpingstrakten ska nu upp

Under de kommande veckorna kommer två fartkameror att sättas upp vid korset 210 mot Sankt Anna och E22 söder om Söderköping. Orsaken är att medelhastigheten på denna plats är för hög.

Nu ska två fartkameror upp vid korset där avtagsvägen 210 från E22 går in mot Sankt Anna. (Arkiv)

Nu ska två fartkameror upp vid korset där avtagsvägen 210 från E22 går in mot Sankt Anna. (Arkiv)

Foto: Rebecka Jonsson

Söderköping2023-05-22 10:54

Under vecka 21 och 22 kommer två fartkameror (eller trafiksäkerhetskameror som de mer formellt kallas) att sättas upp i korsningen E22 och väg 210 som går in mot Sankt Anna, alltså strax söder om Söderköping.

Det har tidigare inte funnits några fartkameror i trakten runt Söderköping men nu ändras alltså detta.

– Det stämmer, det här är de två första i det här området, berättar Mikael Ringkvist, utredningsledare på Trafikverket.

Det här handlar om en plats där hastigheten går ner till 70 kilometer i timmen från att innan ha varit 90 när man kommer söderifrån på E22 och den har valts av en orsak.

– Ja, det stämmer. Vi ser till att säkra platser där vi ser att medelhastigheten är hög och detta är en sådan plats, det gör vi för att det finns en direkt koppling mellan allvarligheten i en olycka och hastigheten, förklarar Mikael Ringkvist.

undefined
Nu ska två fartkameror upp vid korset där avtagsvägen 210 från E22 går in mot Sankt Anna. (Arkiv)

Hastighetskameror har visat sig vara ett bra verktyg i ambitionen att färre ska skadas i trafiken.

– Det här är något vi arbetar med kontinuerligt att utveckla för att vi ser att det är en väldigt effektiv trafiksäkerhetshöjande åtgärd. Det finns olika sätt att säkra hastigheten och det här är ett av dem, säger Mikael Ringkvist.

– Vi ser att kamerorna har effekt, både vid själva kameran och på sträckan.

Han tillägger att det i nuläget inte finns direkta planer på fler fartkameror runt Söderköping förutom dessa två.

– Sedan är det så att vi jobbar kontinuerligt med att sätta upp nya kameror. Det kommer upp 200-300 nya kameror varje år i landet och vi har nu ungefär 2 400 kameror uppe. Vi ser att det här är ett system som har god effekt på trafiksäkerheten.

undefined
En fartkameraskylt kommer att informera trafikanterna om vad som är på gång.

De här kamerorna kommer alltså att sättas upp någon gång under de närmaste veckorna och det handlar inte på något sätt om att dölja dem för ovetande trafikanter.

– I god tid framför varje kamera sitter det en tydlig fartkameraskylt som meddelar att det sitter en kamera här så det är så det gäller väl för trafikanterna att vara uppmärksamma på den, säger Mikael Ringkvist.

Enligt beräkningar räddar landets fartkameror omkring 20 liv per år. De här aktuella trafiksäkerhetskamerorna innehåller både radar och kamera, endast de som kör för fort fotograferas och samtliga kameror är direktkopplade till polisen.

Kamerorna registrerar fortkörare dygnet runt.

Karta: 210
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!