Länsstyrelsen Östergötland har gjort en översyn av strandskyddet i sex kommuner i Östergötland: Söderköping, Norrköping, Valdemarsvik, Motala, Vadstena samt Ödeshög. Det generella strandskyddet är idag 100 meter och ska, enligt det nya förslaget, fortsätta gälla till exempel inom sammanhängande bebyggelse och inom planlagda områden.
– Den föreslagna strandskyddsgränsen är anpassad efter områdenas natur- och friluftsvärden, säger länsråd Kristina Zetterström i en kommentar.
– Inom områden som saknar betydelse för strandskyddet, till exempel bebodda områden, sker ingen utvidgning.
Skyddsvärda områden i kust och skärgård, Vättern, Roxen, Asplången samt Göta kanal har haft utvidgat strandskydd till 150 meter sedan 1975, detta föreslås behållas på de flesta platser men inte vad gäller Göta kanal. När det nya beslutet tas så upphör det äldre att gälla vilket innebär att strandskyddet vid kanalen åter blir 100 meter.
Men i skärgården samt Vättern föreslås utvidgat strandskydd i vattenområdet till 300 meter. Detta eftersom man bedömer natur- och friluftsvärdena här som höga.
– Stränderna vid Vättern och Östgötaskärgården är unika miljöer som är mycket värdefulla både för det rörliga friluftslivet och för växt- och djurlivet. Strandskyddet är en viktig del i att säkerställa dessa värden nu och i framtiden, säger naturvårdsdirektör Claes Svedlindh.
Anna Sara Bergkvist, planarkitekt på samhälls o byggnadskontoret i Söderköping, har inte hunnit fördjupa sig i förslaget men har fått en dragning av personal från länsstyrelsen.
Hur skulle förslaget påverka för er som sysslar med dessa ärenden?
– Skillnaden blir att vi inte generellt kommer att kunna anta att det är 150 meter som gäller när det handlar om skärgården utan måste kolla på kartan i varje ärende men det är ju något vi gör ändå. På sätt och vis kan det underlätta för då vet vi att finns naturvärden då gäller det utvidgade strandskyddet, bedömer Anna Sara Bergkvist som tillägger att detta ska upp till politiskt beslut i kommunstyrelsen framöver.
Förslaget är nu ute på remiss till 31 augusti 2014.