Ett 20-tal personer är på plats i ett rum på Stenbrinken på måndagseftermiddagen. Här finns riksdagsmannen Staffan Danielsson (C) och företrädare för den borgerliga oppositionen i Söderköping men också Navet i havet, Sankt Anna föräldraförening och många andra som engagerar sig i bygden är på plats.
Vad det handlar om är majoritetens kritiserade "Sankt Anna-paket"; fram till och med den 29 mars har det varit möjligt att skicka in egna förslag och åsikter på kommunens hemsida och den här dagen presenterar den borgerliga oppositionen (C, L samt KD) sitt motförslag. Staffan Danielsson, som länge engagerat sig i landsbygdsfrågor, börjar med att i stora drag formulera de utmaningar som landsbygden har:
– Starka krafter har styrt mot städerna men det är intressant att notera att de senaste 10 åren minskar inte den tätortsnära landsbygden mer. Här finns möjligheter även om det hela tiden är en kamp.
Därefter presenteras det program för bygden som tagits fram och det skiljer sig naturligtvis radikalt från majoritetens.
– Det här är ett initiativ som egentligen kommer från er i bygden. Det är en av de saker som är så viktiga att förstå, hur viktiga nätverk är på landsbygden och den trygghet det skapar, poängterar Peter Karlström (C) som kunde redovisa ett program i sju punkter där Sankt Anna skola och Stenbrinken toppar listan (de punkter i Sankt Anna-paketet som kritiserats hårdast).
Vad gäller Stenbrinkens äldreboende innebär förslaget att man bygger ett helt nytt särskilt boende i Sankt Anna för 20 boende plus en träffpunkt, dessutom vill man se fem lägenheter för trygghetsboende.
– Sedan vill vi att nuvarande Stenbrinken görs om till bostäder med 10-15 lägenheter, det finns fantastiska möjligheter att bygga om denna byggnad och det skulle vara viktigt för bygden, säger Peter Karlström.
När det gäller Sankt Anna skola och planerna på att sammanslå denna med Mogata skola sågas detta i oppositionens förslag. Man vill se skolan kvar i sin nuvarande form, dessutom vill man satsa på att skolan får en utökad natur- och friskvårdsprofil. I Mogata ska det satsas på en ny förskola och man ser också behov av en satsning på byggnation av flerfamiljshus.
Detta var ett axplock ur programmet som nu är inskickat som ett eget förslag. Man vill nu gå vidare med detta program genom att föreslå att en projektgrupp bestående av representanter för kommunstyrelsen, socialförvaltningen, och barn- och utbildningsnämnden utses. Denna grupp ska utreda och föreslå satsningar som kan leda till att dessa målbilder uppfylls. Oppositionen poängterar också vikten med att detta sker i samklang med boende, företag och föreningar. Man vill också se en bredare politisk diskussion med samtliga partier inblandade. En delrapport ska vara klar i juni och vara färdigt hösten 2016.