– I Söderköping var det två barnfamiljer som avhystes och tillsammans har de sex barn. Varje barn som vräks från sitt hem är ett barn för mycket, sa Malin Östh (V), vid veckans fullmäktigemöte.
På mötet togs hennes motionn upp om hur kommunen bör agera för att inte vräka barnfamiljer. Hon vill att socialförvaltningen har fasta rutiner till grund för att söka upp familjer som riskerar att drabbas.
– Jag tror inte att man jobbar tillräckligt strukturerat med dessa frågor. Det bör vara en uppsökande verksamhet där man får rutiner på hur man ska göra för att barnfamiljer inte ska vräkas, sa Malin Östh.
Totalt har tolv barn vräkts i Söderköping sedan 2009. I Norrköping kan man se en minskning av barnfamiljer som vräks och i Söderköping är det tvärtom.
– Socialförvaltningen tar tag i enskilda fall och försöker hjälpa de personerna på bästa sätt. Jag tycker också det vore bra med en handlingsplan men om det kräver extra resurser för att kunna verkställa så måste socialförvaltningen vara med på detta. Det är klart att inga barn ska vräkas från sina hem och vi har haft en dialog. Det är inte så att några är hemlösa utan vi har hänvisat dem till andra hem, sa Tuula Ravander, (S), ordförande i socialnämnden.
– Min poäng är att vi bör göra ett strukturerat system så att ingen ramlar mellan stolarna, tyckte Malin Östh.
Enligt hennes statistik vräktes 104 barn i hela landet under förra årets första hälft.Trots att regeringen redan för fyra år sedan tog beslut om en nollvision som gäller vräkningar för barn. Där fastställs kommunernas ansvar att söka upp familjer som ligger i riskzonen.