Förfrågan från skolinspektionen

På Ramunderskolan tas resurstjänster bort. Detta har upprört elever och föräldrar, och ärendet anmäldes till Skolinspektionen. Nu kräver Skolinspektionen ett yttrande från skolan.

SÖDERKÖPING2011-12-23 06:07

Folkbladet har tidigare pratat med en förälder och med en av rektorerna på Ramunderskolan. Skolan säger sig att handlat utefter budget. Men föräldern som gjort anmälan vänder sig emot att resursen tas bort inför den sista terminen i nian. Handläggande av ärendet anmäldes till Skolinspektionen.

Inget gehör

I anmälan skriver föräldern: Sista terminen i 9 tas stödet av resursperson bort helt. Detta har lett till att han känner olust för att gå till skolan, uttrycker att han inte vet hur han ska göra nu när stödet tas bort, han saknar helt struktur för hur hans skolgång ska se ut inför nästa termin. X har behov av förberedelse i god tid inför förändringar, vilket vi påtalat flertalet gånger för

rektor. Rektor Thommy Loreby har inte visat något som helst förståelse för detta och vi som föräldrar känner inte på något sätt få gehör för vår oro. X växer och utvecklas och har lärt sig mycket i skolan, tack vare stödet han haft från sin resursperson. Vi anser inte att man kan göra bedömningen att han är i behov av resursperson i två och ett halvt år (då denna rektor har gjort bedömningen) och sedan sista terminen helt göra annan bedömning när hans behov av stöd faktiskt är detsamma som tidigare.

Vidtagna åtgärder?

I Skolinspektionens förfrågan ska Ramunderskolan till den 9 januari svara på frågorna:

När fick skolan först kännedom om elevens stödbehov? Vilka uppgifter framkom då?

Hur och när har skolan utrett stödbehov? Vad visade utredningen?

Vilka åtgärder har vidtagits med anledning av resultatet av utredningen?

Vilken uppföljning och utvärdering av vidtagna åtgärder har skett?

Skolinspektionen vill särkilt ha kommentera kring beslutet att eleven inte längre bedöms vara i behov av en assistent/resursperson.

Åtgärderna ska styrkas med dokumentation som ska skickas till Skolinspektionen. Efter kommunens svar kommer Skolinspektionen ta ställning i ärendet.

Omfördelade resurser

Per-Arne Sterner, förvaltningschef på Barn- och utbildningskontoret säger att en ny handlingsplan är upprättat och att de kommer se över Skolinspektionens förfrågan.

- Vi får titta på de här frågorna och besvara dem. Sedan får Skolinspektionen bedöma om vi har gjort rätt eller fel.

- I grund och botten handlar det om att rektorerna fördelar de resurser som finns. Man utgår ifrån att de (eleverna) får det stöd de behöver. Nu är det elever och föräldrar som inte är nöjda med att just den personen de vill ha försvinner, det kan man förstå uppfattas som negativt. Det beslutet har rektorerna fattat utifrån att pengarna inte räcker och de blev övertaliga. Men nu kommer en annan person göra det jobbet. I mellandagarna jobbar vi med de här frågorna och sedan får vi se vad Skolinspektionen säger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om