Karolina Ramqvist, född 1976, har en ganska bred publicistisk palett. Förutom att författa ett antal romaner har hon också arbetat som journalist och gjort avtryck som feministisk debattör, inte minst i antalogin "Fittstim" och det därpå uppblossade grälet med Ulf Lundell.
Men den här kvällen på Bondens Crêperie handlar det om författarskap i allmänhet och upprinnelsen till hennes senaste bok "Den vita staden" i synnerhet. Den är en fristående fortsättning på "Flickvännen" från 2009, en fortsättning hon tidigare sagt att hon inte skulle skriva. Hon börjar med att citera Marguerite Duras om skillnaden mellan boken och författaren. Sedan resonerar hon kring denna fråga.
– Jag får ofta frågan: "Varför skriver du?". Jag har tänkt på det ofta och det är svårt att svara på, berättar Karolina Ramqvist.
Hon beskriver reaktionerna efter "Flickvännen", en bok om "...ett begär som är förbjudet"; om en kvinna som lever tillsammans med en kriminell man och får ytliga behov tillfredsställda men lever i väntan och oro. Reaktioner som ibland uttryckt förvåning över ämnesvalet i och med att Ramqvist är uttalad feminist.
– I en tid av relativ jämställdhet, varför har jag skrivit om just det här? Varför fördömer inte författaren det här beteendet? Men jag är inte så intresserad av att skriva uppbyggliga texter. Jag vill skriva litteratur och inte bruksanvisningar, säger Karolina Ramqvist.
"Den vita staden" kom till i efterdyningarna av utgivningen av "Alltings början" 2012. Ramqvist beskriver hur promotandet av den romanen ledde till att hon gick in i rollen som "författare". Hon uppehåller sig vid frågan om författarrollen – till skillnad från skrivandet vilket är en ensam syssla.
– En författare är inte den som skriver böcker utan den som talar om böcker, påtalar Karolina Ramqvist som i det läget började att skriva igen för att på det sättet undkomma den roll hon såg som problematisk.
Det var alltså detta som blev fortsättningen på "Flickvännen" där vi åter får möta Karin.
– Eller kanske är det inte en fortsättning utan snarare en ny bok om Karin. Där den första boken handlar om begär handlar den nya om behov, berättar Karolina Ramqvist och beskriver hur hon vill lyfta ämnen som amning, kvinnokroppen och dess förändringar men även motgång och konsekvenser av de val man gör.
Efter detta läser hon ett stycke ur "Den vita staden" för att sedan avrunda. Kvällen slutar med en frågestund där flera ur den omkring 40 personer stora publiken tar tillfället i akt att ställa frågor till författaren.
Bondens bokhylla arrangeras av Bondens Crêperie, Kulturkontoret, Söderköpings bokhandel och Söderköpings teaterförening tillsammans med Stadsbiblioteket samt studieförbundet Vuxenskolan.