Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föreläsning om identitet på Stinsen

I onsdags kväll besöktes Stinsen av historieprofessor Kalle Bäck som en del i föreläsningsserien "Nyfiken på". Det utvecklade sig till en uppsluppen och humoristisk vandring genom den svenska nationalkaraktären.

Foto:

SÖDERKÖPING2010-11-13 03:00
Kalle Bäck, professor i historia vid Linköpings universitet, är kanske mest känd för boken "Det svenska dasset - inte bara en skitsak". Där går han igenom dassets roll för bl a medborgarfostran och social samvaro i ett historiskt perspektiv. Men onsdagens föreläsning är sprungen ur hans senaste bok "Sverigebilden" där han undersöker hur vår nationella karaktär och vår kultur ser ut utifrån. Föreläsningen började med att Kalle Bäck retoriskt frågade om vi ´svenskar har kulturell belastning överhuvudtaget, något vi har lätt att se hos människor från andra kulturer men svårt att skönja hos oss själva."Typiskt svenskt"
För att utforska detta har han intervjuat invandrare, journalister från utländska medier och diplomater men även gjort egna fältstudier. Det var runt denna undersökning som föreläsningen kretsade och Kalle Bäck gav en mängd dråpliga exempel på typiskt svenskt beteende som fick den 50-hövdade publiken att skratta högt vid ett antal tillfällen.Fem beteenden presenterades. Den skarpa gränsen mellan privat- och arbetsliv, vår återhållsamhet vad gäller känslor och vårt undvikande av konflikter var några av punkterna. Dessutom kommenterades vårt formella drag som bl a tar sig uttryck att vi ogillar att få oannonserade, spontana besök i vårt hem."Främmande"
- Vi vill bjuda in ungefär en och en halv vecka i förväg och har vi sagt klockan sju menar vi det, hellre att gästerna kommer en minut tidigare än en minut för sent, hävdade Kalle Bäck som tillade att svenskar är det enda folk i världen som kallar gäster för "främmande" vilket är talande.Han framhöll också den svenska planeringsfilosofin, framförallt från myndighetshåll men också vår acceptans att bli styrda. Enligt Kalle Bäck har detta rötter i historien och han exemplifierade bl a med kampanjen "6-8 skivor bröd om dagen" från mitten av 1970-talet. Det året den sjösattes var det den nyhet som oftast nämndes i utländsk press, så oerhört upplevdes det i utomlands att staten lade sig i något så privat.Extra skruvat
Under frågestunden efteråt erkände Kalle Bäck att han skruvat till många frågor lite extra för att få fram sin poäng och påpekade också att nationell identitet är föränderlig över tid.- Det här är inte statiskt, det är inte samma över landet och olika mellan olika generationer, poängterade Kalle Bäck och framhöll också att det absolut inte handlar om rätt eller fel utan helt enkelt om att se olikheter som finns.Föreläsningen arrangerades av Söderköpings föreläsningsförening i samarbete med Information och Kultur samt ABF i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!