Föreläsning om identitet på Stinsen
I onsdags kväll besöktes Stinsen av historieprofessor Kalle Bäck som en del i föreläsningsserien "Nyfiken på". Det utvecklade sig till en uppsluppen och humoristisk vandring genom den svenska nationalkaraktären.
Foto:
För att utforska detta har han intervjuat invandrare, journalister från utländska medier och diplomater men även gjort egna fältstudier. Det var runt denna undersökning som föreläsningen kretsade och Kalle Bäck gav en mängd dråpliga exempel på typiskt svenskt beteende som fick den 50-hövdade publiken att skratta högt vid ett antal tillfällen.Fem beteenden presenterades. Den skarpa gränsen mellan privat- och arbetsliv, vår återhållsamhet vad gäller känslor och vårt undvikande av konflikter var några av punkterna. Dessutom kommenterades vårt formella drag som bl a tar sig uttryck att vi ogillar att få oannonserade, spontana besök i vårt hem."Främmande"
- Vi vill bjuda in ungefär en och en halv vecka i förväg och har vi sagt klockan sju menar vi det, hellre att gästerna kommer en minut tidigare än en minut för sent, hävdade Kalle Bäck som tillade att svenskar är det enda folk i världen som kallar gäster för "främmande" vilket är talande.Han framhöll också den svenska planeringsfilosofin, framförallt från myndighetshåll men också vår acceptans att bli styrda. Enligt Kalle Bäck har detta rötter i historien och han exemplifierade bl a med kampanjen "6-8 skivor bröd om dagen" från mitten av 1970-talet. Det året den sjösattes var det den nyhet som oftast nämndes i utländsk press, så oerhört upplevdes det i utomlands att staten lade sig i något så privat.Extra skruvat
Under frågestunden efteråt erkände Kalle Bäck att han skruvat till många frågor lite extra för att få fram sin poäng och påpekade också att nationell identitet är föränderlig över tid.- Det här är inte statiskt, det är inte samma över landet och olika mellan olika generationer, poängterade Kalle Bäck och framhöll också att det absolut inte handlar om rätt eller fel utan helt enkelt om att se olikheter som finns.Föreläsningen arrangerades av Söderköpings föreläsningsförening i samarbete med Information och Kultur samt ABF i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!