Anvisningslagen är nu igång vilket innebär att kommuner får ansvar för ett visst antal nyanlända (med uppehållstillstånd) för boendeplacering. I Söderköpings fall rör det sig om 55 personer för 2016 vilket innebär att bland annat bostäder och skolgång ska ordnas för dessa.
– Vi har fått en preliminär tidsplan från Arbetsförmedlingen och som det ser ut nu kommer det sex personer i månaden till Söderköping, säger Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
Det är alltså grovt räknat en familj i månaden som ska ha en bostad att bo i.
– Den nybyggnation av hyresrätter som vi planerar kan vi inte räkna med förrän till våren, nu handlar det att hitta lägenheter i det befintliga beståndet. Det handlar då om andrahands-kontrakt genom socialtjänsten, berättar Mattias Ravander som tillägger att målet är att de nyanlända ska få ett eget kontrakt framöver.
Socialtjänsten har idag ett 50-tal sådana lägenheter.
– Man skulle behöva 20 till och vi har nu gett i uppdrag till Ramunderstaden att titta på om det finns möjligheter att öka antalet, säger Mattias Ravander som också ska gå ut till privata fastighetsägare med denna förfrågan.
Förutom bostäder handlar det om andra åtgärder man förbereder sig för.
– Vi agerar nu för att få in arbetsmarknadsperspektivet, de här människorna ska ju få igång en egen försörjning. Vi har en integrationssamordnare anställd på 50 procent för det handlar också om att hitta mötesplatser mellan nyanlända och Söderköpingsborna. Men det finns ett otroligt engagemang så Söderköping har ett jättebra utgångsläge för att få det här att fungera, tror Mattias Ravander.
Vad gäller skollokaler så bedömer Per-Arne Sterner, skolchef, att man har läget under kontroll.
– Vi är ganska förberedda och vet var vi ska ta emot dem, vi har redan verksamhet i gång, säger Per-Arne Sterner som berättar att man har mottagningsklass i Björkhagaskolan.
– Där förbereder man eleverna och gör också en kartläggning hur elevernas förkunskaper är.
Efter mottagningsklassen är det meningen att eleverna ska ut i den ordinarie verksamheten, hur snabbt detta kan ske är väldigt individuellt.
– Det kan ju skilja ganska mycket på hur länge barnen har gått i skolan. Men förskolebarnen går ut snabbt i verksamheten, ju mindre barnen är ju snabbare brukar det ju gå, säger Per-Arne Sterner som tillägger att man nu också har berett plats i mottagningsklass för barn som bor på evakueringsboendet i Brunnslasarettet trots att de egentligen inte har rätt till det.
– Det rör sig om 15-20 barn som på grund av långa handläggningstider kommer att vara kvar där tills sommaren, då erbjuder vi dem undervisning under tiden.
I mars-april kommer också paviljonger att komma på plats vid Ramunderskolan.
– Men det rör sig om en allmän förstärkning av lokaler, vi vill inte ha en uppdelning i nyanlända och övrig verksamhet utan de kommer att gå in i vanliga klasser, säger Per-Arne Sterner.