Flyktingbarn tar eget ansvar för sina sömnmedel

Ensamkommande flyktingbarn måste själva ansvara för sina mediciner. Personal på boendet Olivlunden och gode män till pojkarna är kritiska.

Utspridda piller. Bilden är en genrebild.

Utspridda piller. Bilden är en genrebild.

Foto: Sab photo / Most photo

Söderköping2017-03-06 09:30

– Man kan inte lämna sömnmedel till en 16-åring som mår dåligt. Min pojke, som jag har hand om, mår fruktansvärt dåligt och har sömnsvårigheter. Ändå kämpar han och går till skolan. Det går absolut inte att han själv ska ha hand om medicinen, säger Yvonne Drott, som är god man.

För två veckor sedan fick hon ett meddelande av verksamhetschefen på Olivlunden som informerade om detta.

– Då skulle de införa det ett par dagar senare. Jag blev skogstokig. Vad finns det för logik i detta och vem tar ansvar om någon av pojkarna tar livet av sig, säger hon.

Beslutet sköts upp en vecka men nu har alla ansvar för sina egna mediciner.

– Vi tycker det är ett helt vansinnigt beslut men vi har ingenting att säga till om. Att ge medicin till barn som inte mår bra och som behöver ha den utdelad. Nu vet vi inte om de tar och inte hur mycket de tar heller, säger flera i personalen.

Tidigare har personalen på boendet delat ut medicin till dem som har det. Totalt bor cirka 25 pojkar på boendet och ungefär elva till har boendestöd. Av dessa är det fyra till fem pojkar som personalen är extra oroade över.

Varför ska pojkarna själva ta hand om medicinerna?

– Personalen på boende ska inte ha hand om mediciner. Det är ett boende inte en sjukvårdsinrättning. Ingen vårdas där på grund av sjukdom och personalen har inte utbildning för att dela ut mediciner, säger Patrik Nordell, verksamhetschef på Olivlunden.

– Att ta ansvar för medicineringen är det läkare som gör. De bedömer att personen kan ta ansvar för sin medicin då de skriver ut den. Om det skulle vara någon som inte kan ta det ansvaret får hemsjukvården lösa det, säger Patrik Nordell.

Tycker du det är lämpligt?

– Vi har skickat meddelande till alla gode män att de får ta kontakt med sjukvården om hur de ska lösa detta. Det här faller inte under vårt ansvarsområde. Inget HVB-hem ska handskas med mediciner. Man har gjort fel förut, säger Patrik Nordell.

Tycker du det är bra att barnen har hand om sin medicin?

– Vi får inte och kan inte ta det ansvaret. Vi bedriver inte sjukvård, säger Patrik Nordell.

För personalen på Olivlunden var detta något helt nytt. De skulle vilja ha kompetensen att de får dela ut medicin men det är inget som arbetsgivaren tänker utbilda dem i. En kurs är på drygt en timme.

– Alla de som har mediciner för ångest eller för att de inte kan sova känner jag mig orolig för. Det är främst ett par pojkar, säger en i personalen.

– Jag har inte sett att det är någon som får hjälp från hemsjukvården eller hört att någon fått tid hos läkare. Nu har de hand om sin medicin och det känns inte bra, säger flera i personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om