Fjärrvärmen på väg under kanalen

Tidpunkten var inne för att borra under Göta Kanal för att ansluta Norrköpings fjärrvärmenät med Söderköping. Den spektakulära händelsen försköts framåt på grund av ett trasigt rör.

Per Bonnevier, Anders Donlau, Magnus Berge och Bonnie Brandt vid röret som leder fjärrvärmen under Göta kanal.

Per Bonnevier, Anders Donlau, Magnus Berge och Bonnie Brandt vid röret som leder fjärrvärmen under Göta kanal.

Foto: Forsby Jan

Söderköping2011-08-30 03:00

- Det har varit ett spännande men påfrestande de här månaderna, sa Björn Persson, regionchef på E.on Sverige AB. Idag är vi framme vid den mest spektakulära och spännande händelsen. Värmeledningarna ska gå under kanalen och poppa upp på andra sidan, som en svamp.

Dock uteblev själva höjdpunkten, ett skadat rör satte stopp för borrningen. En stab av representanter från olika entreprenörer och kommun fanns på plats, då själva arbetsprocessen kom av sig. För att kunna fortsätta måste en del av röret bytas ut. Medan det trasiga röret ersattes borrades hål för avloppsledningen som också ska gå under kanalen, vid Klevbrinken, där spillvattnet kommer transporteras bort från kommunen till Norrköping. Kvävet kommer att förädlas till biogas.

Kraftvärme
E.on har satsat på kraftvärme runt om Sverige. Processen då både el och värme genom högre tryck och temperatur produceras, då ångan går genom turbiner, som i sin tur kondenseras till varmvatten som används till fjärrvärmevatten kallas kraftvärme. Denna kommer nu Söderköpingsborna till gagn genom det 10,7 kilometer nya rörsystemet.

- Det har gått bra, väldigt bra hittills, säger Per Bonnevier, projektledare. Till dags dato har det gått bra, gått framåt och med bra driv. Nu går vi in i slutspurten.

Genom att värmen kommer från Norrköping kan mindre produktiva anläggningar i Söderköping läggas ned, som i Husby och Kullborg. Vattenreserver på Storängen och Hamra behålls.

Fyra meter under
Själva borrningsprocessen är avancerad, med en så kallad sked som styrs i alla riktningar för att bana väg för själva borren. När Folkbladet är på plats har företaget som sköter borrningen hunnit cirka 20 meter in. Hela sträckan, under Göta Kanal, är cirka 100 meter. Bonnie Brandt, från Horisontell Borrning, uppskattar att arbetet borde ta två timmar i vanliga fall. På den sida där dockan och camping finns är leran torr, på andra sidan fuktigare. Ledningarna dras på gott avstånd under kanalen.

- Man måste gå minst två meter under kanalen. Här blir det fyra meter för att inte riskera anläggningen. Vi känner oss trygga, säger Anders Donlau, vd på kanalbolaget.

Magnus Berge (C), kommunstyrelsens ordförande, var plats tillsammans med Michael Botvidsson, teknisk chef.

- Vi är i en situation där vi märker stort eftertryck på lägenheter och då måste vi växa fysiskt och ha en robust infrastruktur. Då kommer nog de flesta att tänka på E22 i första hand, men det finns andra saker som måste till.

Några av dessa punkter genomförs med detta projekt; kraftvärme, spillvattenprojekt och kanalistation för bredband. Frågan om E22 kvarstår dock.

Michael Botvidsson framhåller även miljövinsten och hållbarheten som ett argument.

- Som jag ser det är det en jätteviktig ledning. Det här är en prisgaranti, ett prisvänligt och förnyelsebart alternativ. Det mest positiva är att det är en försäkring om ett bra alternativ till medborgare, säger han.

I början av november ska fjärrvärmeprojektet vara färdigt för att kunna försörja kunder i Söderköping med fjärrvärme från Händelöverket i Norrköping.

Magnus Berge passar även på att kommentera gång- och cykelvägen från Tingstad till Söderköping, vars arbete stannat av. Trafikverket har bromsat upp projeket på grund av ekonomiska skäl, men enligt Berge beräknas arbetet komma igång igen inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om