Över nejden ligger en doft av grillat kött, inbäddad av rök från eldkorgarna. Medeltidsklädda figurer syns på gator och torg. Höga skratt från gycklare och narrar som trixar ekar mellan gatorna. Gästabudet är igång för fullt.
I kyrkparen, vid St Laurentii kyrka, blomstrar handeln. Tälten står i rad och erbjuder hantverk av alla dess slag. Lotta Gustavsson och Curt Nilsson, från Katrineholm, säljer sina kläder för första gången på marknaden. De använder skinn och päls från räv, prärievarg och ren.
- Vi säljer kläder från topp till tå. Det är jättefint och bra ordnat här, och bra produkter, säger Lotta Nilsson.
Tävlingar lockar
Runt om i trakten kan man delta i tävlingar som femkamp, dragkamp, yxkastning och långbåge. Emma Lorents testar på boffer, där man slåss med gummisvärd. Hon hamnar i en rejäl strid med Johan Agnevik som är medlem i Gröna Draken, från Söderköping. Emma har lärt känna Johan på ett live i Katrineholm.
- Jag har testat förut, men inte så här hårt, säger Emma och skrattar. Jag fick stryk, men är inte förvånad. Han är duktigare.
Johan Agnevik gillar medeltidsdagarna och att spela en roll.
- Det är jättekul, man får chansen att gå in i en annan karaktär, säger han.
Riddare...
Genom gatorna går kortegen med riddare på väg till Brunnsparken. Lördagens första tornerspel är fullsatt. Åskådarna får se de skickliga riddarna till häst i olika precisionsövningar som att klyva ett äpple i full ritt eller att fånga ringar på lansen. En och annan svordom, likaså glåpord till motståndarna förekom, som sig bör vid ett medeltida tornerspel. Och förstås retades narrarna, men visade att de också kan rida lika bra som en riddare till publikens förtjusning.
...och gycklare
Gycklargrupper kastar med knivar och jonglerar med eld. Narrarna busar och skojar i varje hörn. Barnen tittar på med stora ögon. I tältet på Hagatorget slår sig många små ned för att titta på teater, och somliga tycker att det är lite läskigt med drakar och trollkarlar.
Maten lockar
Daniel Serra, doktorand i arkeologi som också skrivit en kokbok, håller föredrag om medeltidens matkultur och hur den kom till Sverige. Smaker som ingefära, kanel och saffran var populärt som idag lever kvar mestadels i vår julmat.
Rådhustorgets materbjudande lockade också många med lammbollar, galtkött, vildsvin och hjort. Under fredagen var torget fullt.
- Jag tror det var publikrekord, så många besökare brukar vi inte ha på fredagen. Det här är en ny profil, gästabudstorget, säger kultursekreterare Barbro Mellquist.
- Det är också roligt med alla gycklare och narrar, det är verkligen jättemycket gyckel i år, så mycket har vi inte haft tidigare. Och nya musikgrupper har tillkommit. Nomemus (nordisk musikfestival) har också varit välbesökt.
- Ja, det ser fantasiskt bra ut. Men utan alla ideella skulle det inte gå, det är cirka 200 som arbetar ideellt och det krävs för att få det att gå runt. Det är roligt att så många ställer upp.