Nu har arbetslöshetssiffrorna för november presenterats av Arbetsförmedlingen. För Sverige som helhet har inga stora förändringar skett: 374 000 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av november (öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd) vilket var 600 färre än för ett år sedan.
Novembersiffrorna för Söderköping visar att minskningen av arbetslösheten fortsätter – antalet inskrivna som arbetslösa är nu 378 personer, för ett år sedan var den siffran 407, en minskning med 7,1 procent. Den största minskningen här gäller öppet arbetslösa som gått ner från 182 till 147 personer – eller 19,2 procent.
Samtidigt skapas fler nya jobb i kommunen, i november fanns 65 nyanmälda platser vilket är 18 fler än november 2014, en ökning med 38,3 procent. Ännu större var ökningen i oktober då man kunde inregistrera 107 nyanmälda platser.
För ungdomar mellan 18 och 24 år syns också en liten nedgång jämfört med november 2014, här är dock siffrorna ganska stabila om man jämför höstens månader. Antalet arbetslösa ligger i denna åldersgrupp ganska stabilt något över 110 personer med små förändringar.
Den första december lades Arbetsförmedlingens kontor i Söderköping ner, meningen är att de arbetssökande där ska skriva in sig på exempelvis Norrköpings- eller Valdemarsvikskontoret. Övergången verkar ha gått bra, enligt Inger Schroeder, chef för Arbetsförmedlingen i Norrköping.
– Sedan förberedde vi de arbetssökande ganska länge på den här förändringen, säger Inger Schroeder som tillägger att man utvecklat hemsidan med inskrivningstjänster:
– Jag bedömer att det inte kommer att finnas ett lika stort behov av ett kontor i framtiden.
Vad gäller siffrorna för Söderköping speglar de utvecklingen i övriga länet.
– Vi ser samma nedgående tendens i de övriga kommunerna, vad gäller ungdomsarbetslösheten kan det till en del förklaras av att de aktuella ungdomskullarna är mindre men det skapas också fler jobb, säger Inger Schroeder som också pekar på den tydligaste tendensen i siffrorna:
– Arbetslösheten är betydligt större bland de utrikes födda; om man ser till inrikesfödda är arbetslösheten mycket låg. Men de nyanlända är också en möjlighet eftersom det kommer att bli brist på arbetskraft i framtiden. Det viktiga är att de kan få den kompetens som kommer att efterfrågas genom olika utbildningsinsatser, bedömer Inger Schroeder.
Arbetslösheten bland utrikes födda var vid novembers utgång 184 000, eller 21,9 procent av den registerbaserade arbetskraften. Bland inrikes födda var samma siffra 4,8 procent.
011-200 472