Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färm på Sörpings-besök

Igår gästade EU-parlamentarikern Göran Färm (s) Söderköping; först blev det ett besök på företaget Coiltech, sedan blev det föreläsning och frågestund på Nyströmska skolan inför elever på Samhällsvetenskapsprogrammet och de visade sig vara mycket pålästa.

Söderköping2007-12-07 00:17
Göran Färm inledde sin föredragning på Nyströmska med att förklara hur EU fungerar och vad han själv sysslar med. Färm återkom till årtalet 2009 åtskilliga gånger och betonade hur mycket som kommer att ske då. Inte minst det faktum att Sverige kommer att bli ordförandeland hösten 2009 samt att det då blir EU-parlamentsval. Han nämnde också vad han tycker är EU:s viktigaste diskussioner, bl a EU-fördraget, klimatfrågorna och den gränsöverskridande brottsligheten. Och den unga publiken i den nästan fullsatta salen lyssnade koncentrerat.Rättviseperspektiv
Så vidtog frågestunden och det var inga problem att fylla den tiden. Frågorna hade ofta ett rättviseperspektiv; bl a ifrågasattes EU:s jordbrukssubventioner som leder till orättvisa villkor för t ex asiatiska och latinamerikanska jordbrukare. Färm höll med om orättvisan och hävdade att man försöker trappa ner stödet men pekade också på de svårigheter som finns att övervinna i denna komplexa fråga.Andra frågor gällde EU:s miljö-engagemang, om man för handel med länder som har dödsstraff och om hur EU ser på valet i Ryssland nyligen som uppenbart hade stora demokratiska brister. Göran Färm bekräftade att EU är starkt kritisk till hur det ryska valet gått till men menade också att det är oerhört viktigt att hålla kontakten med länder som t ex Ryssland på så många sätt som möjligt, bojkotter kan isolera länder och då leda till ännu sämre utveckling vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter.Prisade
José Molina som är EU-projektledare på Nyströmska var nöjd med både Färm och eleverna efteråt.- Vi har sysslat mycket med EU-frågor här på skolan under senare tid, vi fick faktiskt ett EU-pris i maj för ett projekt som heter "Democrisis", säger José Molina apråpå elevernas initierade frågor och tycker att det är viktigt att samhälls- eleverna får tillfälle att träffa EU-politiker.På Nyströmska verkar det i alla fall inte vara något fel på EU-engagemanget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!