- Det var underbart att se att Fair Trade gör skillnad och se historien bakom varorna man ser i affären, säger Ellinor Forsström från Söderköping. Det var en så skön känsla, att Fair Trade inte bara är ett märke på en vara eller tomma ord på en broschyr. Vi fick verkligen se hur det kan påverka en enskild person.
Hon är nybliven Fair Trade-ambassadör och gjorde en resa till Indien som Folkbladet tidigare skrivit om. Resan ingick även som en del av Forsströms slutarbete på Nyströmska skolan. Resan, som pågick i cirka tre veckor, gjorde intryck på henne. Hela 900 filmklipp och 2 100 bilder lyckades hon skrapa ihop.
- Vi fick se många platser, storstäder och landet och många olika miljötyper.
Kulturchock
Till en början kom bagaget bort, sedan hamnade hon och resesällskapet Eva Lundgren i en demonstration som visserligen gick lugnt till.
- Det var en kulturchock till en början, men sedan hann man smälta intrycken under resans gång.
Från storstaden Hyderbad åkte de ut på landet. Där mötte en organisation upp som hjälper lantbrukare i Indien och agerade guide. Första anhalten var Kanasagar, en stad med 30 - 40 000 invånare och dess omgivningar. Där träffade de bomullsproducenter och pratade med dem med hjälp av tolk.
- Engelskakunskaperna var noll. De hade ingen mer utbildning än vad de lärt sig från sina släktingar. Det var starkt att få höra vad de lärt sig nu, genom Fair Trade. Den bästa skillnaden är att de får en garanti för sin vara och bättre ekonomiska förutsättningar än tidigare marknad.
Kvinnliga producenter
Premien som Fair Trade betalar ut beror på hur producenterna säljer. I byn Forsström besökte hade man investerat i en plogar, kompost samt miljövänliga bekämpningsmedel. Plogarna kunde de även hyra ut till andra byar och på så sätt få in pengar.
Nästa anhalt var Cochin och besök hos kaffeproducenter.
- Det var en skum känsla. Vi befann oss i ett fantastiskt landskap och så var det reklamskyltar och trafik överallt. Men här fanns riktiga hus, de hade det bättre ställt i jämförelse med tidigare där husen var gjorda av lera och pinnar.
Här ville man satsa på utbildning och jämställdhet. De träffade även kvinnliga odlare.
- Det var en glad stämning och skoj, de tyckte det var roligt att ta ansvar och att de får säga till om mer. De skojade skämtsamt om att det var ännu en syssla att ta hand om.
Kunskapstörst
Sista anhalten blev Indore där ett företag hjälper producenter i området, helt enligt religionen Jein där man verka för människor och miljö.
- Ägarna tillhörde de högsta kasterna, men ägnade hela sitt liv åt de som hade de svårt. De har byggt en skola där och ordnat skoluniformer och skolskjuts. De var så tacksamma och tröstade efter kunskap. Det ger en möjlighet till en annan framtid.
Forsström höll en lektion i engelska och fortsätter undervisa hemma i Sverige.
- Jag hoppas kunna prata om resan för skolan, i kommunhuset och för allmänheten, säger Forsström. Det nya temat för Fair Trade är fokus på ungdomar.
Som uppföljning anordnas Fair Trade-vecka på Nyströmska skolan under vecka 43. Nationellt pågår Fair Trade-veckorna vecka 41 och 42.