Redan 1 oktober 2010 låg SCB:s rapport klar men det är först nu den blivit mer allmänt känd. Rapporten visar att vårdnadsbidraget knappast kan beskrivas som en succé. Mätperioden är andra halvåret 2009 och i undersökningen framgår att av alla barn i Sverige som varit berättigade till bidraget har endast 1,9 procent utnyttjat det.
Under mätperioden fick Söderköpings kommun sju ansökningar varav sex godkändes, vid tillfället var 437 barn berättigade till vårdnadsbidraget. Det innebär att 1,4 procent uppbar vårdnadsbidrag under den uppmätta tiden. Högst siffra i landet finns i den västra länsdelen, nämligen Kinda kommun, där 9,4 procent tar ut vårdnadsbidrag.
Detta har varit en av Kristdemokraternas hjärtefrågor men på det nationella planet har på senare tid röster höjts för att revidera inställningen till vårdnadsbidraget. Bland annat gick KD:s partiledare Göran Hägglund i oktober 2010 ut och inbjöd till en diskussion inom partiet om vårdnadsbidraget verkligen är rätt väg att gå eller om det finns andra sätt att ge familjer valfrihet.
"Kompromiss"
Anders Eksmo, kristdemokraternas första namn i Söderköping tycker att man kan vända på resonemanget.
- När kritikerna som pratat om de stora kostnaderna och om att kvinnor låses in i hemmen nu ser att det ändå är så få som utnyttjar det så faller ju kritiken lite. Sedan tror jag att det hade blivit ett helt annat utfall om vi i KD fått som vi hade velat, d v s ett bidrag som är 6 000 kr i månaden och beskattat. Det här blev en klassisk kompromiss.
Anders Eksmo är medveten om att dagens nivå på 3 000 kronor inte är tillräckligt för att ha råd att vara hemma med barn för en medelinkomsttagare.
- Jag tror att den roll som vårdbidraget har och har haft är att ge en möjlighet att vara hemma lite längre när barnen är små om föräldrar tycker det är viktigt.
Anders Eksmo ser ändå en viss anledning till självrannsakan i frågan.
- Vi i partiet har kanske lutat oss tillbaka när vi väl fick igenom ett vårdnadsbidrag. Jag ser fram emot framtida diskussioner om hur vi kan garantera valfrihet och mångfald för föräldrar och stänger inga dörrar. Det ska också bli intressant att se hur nästa mätning ser ut.
Förstärka förskolan
Oppositionsrådet Mattias Ravander (S) är inte förvånad över det låga intresset.
- Med den här konstruktionen går det inte att leva på bidraget, ska det vara en reell valfrihet ska det också vara möjligt att faktiskt välja det.
Trots att så få söker vårdnadsbidraget innebär det ändå en viss kostnad för kommunen.
- Det kostar 200 000-300 000 kronor om året och vi från oppositionen tycker att de pengarna skulle vara välkomna för att förstärka förskoleverksamheten i kommunen, säger Mattias Ravander.