På onsdagen presenterades vårpropositionen av finansminister Magdalena Andersson. Bland annat fanns här satsningar på välfärden i landets kommuner och landsting från och med i höst, sammanlagt tio miljarder kronor. Dessa kommer att fördelas på dels hur många invånare som bor i kommunen/regionen, dels på hur många asylsökande och nyanlända man tagit emot.
För Söderköpings del ser det ut att bli någonstans runt 7,2 miljoner kronor för 2017.
– Det är välkomna pengar, säger Mattias Ravander (S), kommunalråd i Söderköpings kommun.
– Vi har påbörjat kommunens eget budgetarbete och ser att vi har en hyfsat stark ekonomi även utan de här pengarna men det är också väldigt mycket vi måste göra och mycket vi vill göra. Där kan de här pengarna komma väl till pass.
I första hand kommer pengarna att gå till att anställa fler personal.
– Vi behöver förstärkningar både inom äldreomsorgen och skolan. Elevantalet i förskolan ökar och vi ser att det kommer att behöva byggas ytterligare en skola f-6 framåt år 2022-2023. Men vi vill också göra kvalitativa förbättringar som att till exempel minska klasstorlekar i skolan, öka personaltätheten i förskolan samt öka stödet till barn med särskilda behov, säger Mattias Ravander.
Men det finns också delar i budgeten som förmodligen inte upplevs som lika positivt – i alla fall inte av de landsortsboende i kommunen, till exempel i Sankt Anna där man just blivit informerade om indragningar av busslinjer. Det aviseras nämligen för en kraftig höjning av bensinskatten: 48 öre litern för 95-oktanig bensin och 53 öre per liter för diesel.
– Det är klart att höjd bränsleskatt inte förenklar för landsbygden men nu är å andra sidan bensinpriserna väldigt låga så man såg att denna höjning var möjlig. Det har ju att göra med en skatteväxling där man vill skapa förutsättningar för kollektivtrafik av miljöskäl.
Men då måste det ju gå bussar?
– Den indragna linjen till Sankt Anna har i genomsnitt bara en passagerare och många boende har pendlat med bil, då är det svårt att motivera bussturer.
Hur den nya satsningen med anropsstyrd närtrafik kommer att fungera i realiteten för att förbättra möjligheterna på landsbygden är inte helt klart ännu. Närtrafik – som Östgötatrafiken står bakom – kommer att dra igång i sommar i samband med att 28 landsbygdslinjer runtom i Östergötland läggs ner.