Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

EWK:s teckningar aktuella än idag

På lördag öppnar en EWK-utställning i Söderköping, alldeles intill den plats där tecknaren själv ville att hans museum skulle stå. Några väl valda verk visas. "De är märkligt aktuella i nutid", säger Gerd Aronsson, kommunfullmäktiges ordförande.

"Här skulle man ju kunna lägga till några institutioner idag...", säger Lars-Olof Johansson om sin favoritteckning på utställningen.

"Här skulle man ju kunna lägga till några institutioner idag...", säger Lars-Olof Johansson om sin favoritteckning på utställningen.

Foto: Sarah Olsson

Söderköping2018-04-14 17:30

Det är inte lätt att hålla intresset vid liv för politisk satir som är så starkt präglad av sin historiska kontext. Men på Stinsen har man gjort ett försök genom en utställning med EWK:s mer tidlösa samhällskritiska teckningar. Alltifrån teckningar från hans resor i världen, då han följde med journalister som en slags tecknande reporter, till lantbruksbilder från uppväxten i Söderköping.

Evert Karlsson, som EWK hette, var född och uppvuxen i Söderköping och planer på ett EWK-museum i staden fanns på nittiotalet. EWK själv ville att museet skulle ligga i anslutning till Söderköpings nya bibliotek, som inte fanns då. Det blev inget museum i Söderköping, men nu hundra år efter EWK:s födelse, hålls utställningen på det nu existerande biblioteket.

– Hans kändisskap här började egentligen med museet, säger Gerd Aronsson.

Det var också planerna på ett museum som ledde till EWK-sällskapets bildande, som samtidigt som hundraårsjubileet firar 25 år i år.

– Det här är starten på firandet, säger Lars-Olof Johansson från EWK-sällskapet, glatt.

Teckningarna som visas på biblioteket har noga valts ut av EWK-museets intendent Carina Milde och Gerd Aronsson.

– Hans teckningar säger så mycket utan ord. De är märkligt aktuella även i nutid, säger Gerd Aronsson.

Just det ordlösa men tydliga budskapet är det som gjort EWK känd. Han lyckades skapa debatt utan ett yttra ett endaste ord. Lars-Olof Johansson minns hur han som tioåring såg en teckning om skördeskadeskydd i LRF:s tidning, något som väckte debatt i hemmet. Även David Strenge Wingren, Söderköpings nytillträdde kultursekreterare, minns hur EWK var en källa till starka ordväxlingar.

– Läraren brukade använda hans bilder som diskussionsunderlag på samhällskunskapen.

EWK gick bort 2004. Hade han levt idag hade han utan tvekan tecknat Donald Trump och Hillary Clinton, säger Lars-Olof Johansson.

– Han följde de amerikanska presidentvalen noga de sista åren. Det hade varit oerhört spännande att se hur han hade skildrat detta!

Fotnot: Utställningen om EWK visas på Stinsen i Söderköping den 14 april-12 maj. Utställningen är gratis. Den 14 april från kl 11 hålls vernissage med panelsamtal där bland annat EWK:s dotter, designern Margareta van den Bosch, deltar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om