Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett stycke historia ur arkivet

Det kan låta torrt, det här med arkiv, men det är vår historia som är dokumenterad däri. Tricket är att ta fram de människoöden som finns där och levandegöra dessa.   Och det är precis vad man vill göra under lördagens Arkivens dag, i år med temat: "Människan i arkivet"

Kommunarkivarie Pernilla Matsson håller fram ett köpekontrakt från 1631, Kommunarkivets äldsta dokument. Den sirliga stilen är inte direkt lättläst.

Kommunarkivarie Pernilla Matsson håller fram ett köpekontrakt från 1631, Kommunarkivets äldsta dokument. Den sirliga stilen är inte direkt lättläst.

Foto: Titti Olovsson

SÖDERKÖPING2007-11-10 00:09
Det är bråda tider på fredagen i Rådhuset, Söderköping. Kommunarkivarie Pernilla Matsson och Agneta Hansson ställer i ordning bord med dokument, fotografier, kartor och annat för att belysa de ämnen man valt.- Vi försöker plocka fram de olika människorna bakom namnen som man stöter på i våra arkiv, det är väldigt viktigt att göra historia till något levande, säger Pernilla. Men historiskt material kan vara känsligt också, på flera olika sätt. I många fall rent fysiskt. Pernilla Matsson visar ett foto av en karta, vackert dekorerad men med tydliga sprickbildningar.Nya sprickor
- Varje gång man rullar upp dessa gamla dokument kan nya sprickor uppstå. Därför började vi 2005 att fotografera av våra ca 500 kartor för att lägga in i en databas som man kan söka i, berättar Pernilla. Dator kommer att finnas på plats under lördagen. På ett av borden tittar Mathilda von Schwerin Hagberg strängt på oss från ett foto tillsammans med sin sällskapsdam, fröken Westerberg. Von Schwerin Hagberg föddes 1818 och testamenterade vid sin död pengar som uttryckligen skulle gå till barnhem. Mellan 1902 och 1947 drevs två barnhem och en hushållsskola i Söderköping med hjälp av dessa pengar. Fortfarande finns den Schweringska fonden som delar ut stipendier årligen.Sirlig skrift
Man kan också prova på att tolka skriften från den äldsta handling som Kommunarkivet i Söderköping besitter, den är daterad 1631 och skriften är sirlig, vacker - och nästan oläslig.- Det tog mig nog 8 arbetstimmar att tolka den, säger Pernilla som lagt fram facit bredvid.Pernilla Matssons favoritbord är det där man ordnat barnavårdsmannaakter. Där kommer verkligen människan bakom handlingarna fram.- Barnavårdsnämnden tillsatte och hade tillsyn över Barnavårdsmanna-funktionen som infördes 1918 för att förbättra situationen för utomäktenskapliga barn och för att se till att fäder tog ansvar för sina barn, säger Pernilla och visar brevväxling mellan Barnavårdsnämnd och mammor och pappor där tonen varierar från trevlig och familjär till mycket förebrående.Det här kan vara känsliga handlingar så man har tagit bort namnen i handlingarna som sträcker sig från 1929 till 1953.- Det här är en liten stad och vissa av människorna som nämns kan mycket väl fortfarande vara i livet, tror Pernilla Matsson.Vanskött hem
Vissa av dokumenten kan ge lite kalla rysningar. Här ett citat från ett protokoll nedtecknat 1948 under ett barnavårdsnämndssammanträde där man klandrar en kvinna och ifrågasätter hennes förmåga som mor: ".. men hemmet verkade synnerligen vanskött och husmodern hade tydligen ingen förmåga att organisera sitt arbete.". Men då anmäler den kvinnliga barnavårdsmannen en avvikande och något modernare uppfattning: "… ansåg att mannen borde ha hjälpt henne och visat något intresse för hemmet.". - Det roliga med de här dokumenten är att de säger så mycket om samhällsklimatet och de synsätt som rådde, menar Pernilla Matsson som tycker att Söderköpingsbon i gemen är ganska historiemedveten och intresserad.- Förra året kom det ett 50-tal och de t o m korrigerade vissa saker i vår utställning, säger Pernilla som hoppas att minst lika många söker sig till Rådhussalen i Rådhuset idag. På Stinsen håller Söderköpings arkivförening (ett föreningsarkiv) till under dagen.Arkivens dag är rikstäckande, hålls årligen den andra lördagen i november och har anordnats sedan 1998.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om