– Vi hade tidvis lång kö till valurnan och det hade vi inte räknat med. I slutet av dagen fick vi pressa ner rösterna i valurnan men vi löste det bra. Det var en hel del som röstade som inte brukar göra det, säger Carl-Johan Ivarsson, ordförande i valnämnden i Söderköping S:t Anna församling.
I Söderköping ökade valdeltagandet till 16,09 procent i år vilket kan jämföras med 10,37 procent vid förra valet 2013. Posk, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, hade valframgångar och ökade till 66,51 procent jämfört med 58,31 procent vid förra valet. Därmed får de 17 platser till kyrkofullmäktige och Samlingslistan måste lämna två platser.
– Vi har alltid haft en god anda och bra samförstånd och jag har god anledning att tro att det kommer att fortsätta så. Alla vi vill kyrkans bästa och det är vi glada för. Det finns en del utmaningar i framtiden men det vet vi om, säger Carl-Johan Ivarsson.
Vad tror du det ökade valdeltagande beror på?– De som fått mest uppmärksamhet är socialdemokraterna och sverigedemokraterna. Jag tror det har mobiliserats i bägge riktningarna, både sympatisörer och motståndare har röstat, säger Carl-Johan Ivarsson.
Även Östra Ryds församling visar på ett högre valdeltagande. 15,71 procent valde att rösta i söndags, vilket kan jämföras med 11,57 procent vid förra valet.
– Det är en jättebra ökning. Det är också ganska nödvändigt för att människor som engagerar sig ska orka fortsätta. Ett bevis för att vad de gör är viktigt, säger Katarina Karlberg.
Vad tror du det ökade valdeltagande beror på?– Vi har försökt förmedla att om vi ska kunna ha den lilla församlingen kvar så måste man också engagera sig. Det är nog en del. Men så är det även så att nya grupper och partier är på väg in och en del röstar för att få fram dem medan andra röstar för att hålla emot. Alla är lite mer på alerten kan man säga, säger Katarina Karlberg.
Hon tycker det är viktigt att människor känner att de kan komma till kyrkan utan att det ställs krav på dem.
– Svenska kyrkan måste möta människor på deras vis. Man ska bara kunna komma och sätta sig i kyrkbänken. Det ser jag som en styrka.