I slutet av maj lämnade elever från dåvarande klass NA14 på Nyströmska skolan in flera medborgarförslag till Söderköpings kommun. Eleverna har splittrats efter att de tagit studenten men de får nu svar på sina medborgarförslag.
Några förändringar i kommunen leder inte förslagen till men det finns ändå hopp om att elevernas idéer kommer att leva vidare och i längden leda till en förändrad miljöpolitik.
Att medeltemperaturen stiger och leder till klimatförändringar är de allra flesta medvetna om. Gymnasieeleverna förslår att kommunen ska erbjuda miljöutbildningar så att alla får lära sig lite mer om vad man kan göra för att hjälpa till.
”Alla bör få möjlighet att lära sig mer om hur man kan förbättra sina små vardagsvanor så man medvetet beter sig mer miljövänligt” skriver eleverna. De poängterar att utbildning och information är viktiga hörnstenar om man vill förändra beteende. Exempel som de ger är att alla måste veta hur man ska sortera sopor, spara på vatten- och elförbrukning.
Två ton växthusgaser ger varje svensk upphov till i genomsnitt under ett år bara genom den mat vi äter skriver eleverna. De föreslår att kommunen ska koldioxidbanta skolmaten. Tips hur man gör detta är att informera om köttets miljöpåverkan och att äta de livsmedel som är under säsong samt närproducerat.
Dessutom vill ungdomarna att antalet busshållplatser ökar och även bussarna så att fler väljer att åka kollektivt istället för att ta egen bil.
På tisdagens diskuterades förslagen på servicenämnden och samhällsbyggnadsnämnden. Politikerna föreslås att avslå medborgarförslagen men samtidigt hålla idéerna levande inför framtiden. Att anordna utbildningar och information är oftast kostsamt medan miljökontorets budget främst är för tillsyn av projekt. Men i år har dock en utbildning till allmänheten skett. Den tog upp solenergi, för att inspirera medborgarna att vara klimatsmarta i sin elförbrukning. Miljökontoret vill utöka sin information men främst genom att rikta informationen till en viss målgrupp vilket man tror är mer effektivt än en mer allmän information. Samtidigt ska man fundera på om det finns möjlighet att anordna en allmän information under nästa år.
Men då det gäller busstider och priser samt hållplatser har kommunen inte stor möjlighet att påverka då detta sköts regionalt menar man på samhällsbyggnadsförvaltningen. I dag koncentreras arbetet på att kunna behålla befintliga hållplatser mer än att utöka antalet. Men hur det blir med skolmaten och om den kommer att förändras är fortfarande oklart.