Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som publicerar en undersökning benämnd Öppna jämförelser, Trygghet och säkerhet 2014. I år har denna undersökning temat ”Medborgarnas uppfattningar och förväntningar”. Man har genomfört en enkätundersökning med frågor om bland annat upplevd oro och hur man kan påverka sin egen säkerhet.
Men här finns också siffror om det konkreta antalet brott som skett. I Söderköpings fall ligger man genomgående kraftigt under medianvärdena för riket. Om man till exempel tar antalet anmälda våldsbrott per 1000 invånare får Söderköpings kommun värdet 4,9; medianvärdet för riket är 8,6.
Antalet anmälda stölder per 1000 invånare är 26,9 medan siffran för riket är 36,8. Detta leder till att man hamnar på 18 plats i rankingen för riket och på tredje plats i länet där enbart Ydre samt Åtvidaberg är före, Ydre hamnar för övrigt på första plats av Sveriges 290 kommuner.
Det här är naturligtvis bra egenskaper för en kommun.
– Min bild är att Söderköpingsborna upplever sig vara ganska så trygga och det är klart att det här i hög grad är ett småstadsfenomen. Det bidrar ju också till det höga inflyttningstryck vi har, säger Mattias Ravander(S), kommunstyrelsens ordförande.
Söderköping har legat bra till i dessa mätningar under ett antal år, 2013 hamnade kommunen på plats 15 så i jämförelse med det har Söderköping tappat några placeringar. Detta har dock en tydlig orsak.
– Vi har haft fler bränder det senaste året vilket har dragit ner placeringen, ett normalår har vi färre bränder så det finns potential att hamna högre på listan, bedömer Mattias Ravander som även nämner det förebyggande arbetet som mycket bra.
Den 1 januari kommer Söderköpings räddningstjänst att uppgå i räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) vilket inte innebär så många förändringar.
– I praktiken kommer det inte att märkas så mycket utom vad gäller det förebyggande arbetet. Där får vi tillgång till RTÖG:s expertkompetens vilket förmodligen kommer att märkas på längre sikt. När den nya brandstationen står klar kommer förhoppningsvis även utryckningstiderna att kortas, säger Mattias Ravander.
Hela trygghetsundersökningen finns länkad från Söderköpings kommuns hemsida.