Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En resa i hästväg

De tre nordsvenska hästarna Myra, Nella och Nellen drar oss på en resa genom Söderköpings spännande historia. Folkbladets reporter var med på häst- och vagnguidning.

Det ska läras i tid. Henrik Melin och lille Vidar, 2 år, från Norrtälje är några av dem som på lördag förmiddag åkte med häst-och vagn genom det historiskt intressanta Söderköping.

Det ska läras i tid. Henrik Melin och lille Vidar, 2 år, från Norrtälje är några av dem som på lördag förmiddag åkte med häst-och vagn genom det historiskt intressanta Söderköping.

Foto:

Söderköping2016-08-01 07:30

Guiden Hans-Dieter Paar är klädd som kanalgrävare med slokhatt – en huvudbonad som under sommarens häst- och vagnturer både har fått ge skydd såväl för solens strålar och regn. Snart får vi som tar plats på vagnen veta att de flesta som grävde kanalen i början av 1800-talet var soldater.

– Kanalgrävarna fick jobba hårt med spade och hacka – mellan sex på morgonen och sex på kvällen, sex dagar i veckan, berättar Hans-Dieter.

I det läget kan vi bara luta oss tillbaka, och glädjas åt att lördagarna är lediga för de flesta av oss 200 år senare. Allt var kanske inte bättre förr.

Det är första sommaren som Turistbyrån genomför guidningarna med häst- och vagn genom Söderköping, men det är något som har diskuterats i guidegruppen i flera år. Greppet har också fallit väl ut. Det har lockat en hel del folk, särskilt turerna till Mem, och man har haft ganska tur med vädret.

– Vi är jättenöjda så här långt. Men ännu har vi inte bestämt om det blir en fortsättning, men det finns alla förutsättningar för det, säger Malin Amer, turistinformatör.

– Många tycker att det att det är ganska skönt att sitta på en vagn bakom en häst och åka genom ett samhälle med så mycket historik. För äldre kan det vara jobbigt att gå, säger Hans-Dieter Paar.

– Vi guider har också upplevt att vi får mycket mera frågor. När man sitter ner tillsammans i lugn och ro får man mera utrymme för det, det blir lite mer intimt. Sedan är det förstås roligt att arbetshästarna får nya arbetsområden, fortsätter han.

Det är inte helt lätt att föreställa sig för turisterna på vagnen, men Söderköping – som idag ter sig så idylliskt och småskaligt – var en gång i tiden en av Sveriges mäktigaste städer. Första stoppet handlar om St Laurentii kyrka, och Sveriges kristnande på 900-talet. Vi fortsätter enom Söderköpings medeltida blomstring och fall. Med landhöjningen försvann den viktiga hamnen, man förlorade stadsrättigheterna och Norrköping tog på 1600-talet över platsen som en av Sveriges viktigaste städer under lång tid framöver.

Myra, Nella och det tre månader gamla fölet Nellen drar oss förbi det som en gång var medeltida soptippar med mängder av råttor. Ett tidigare bryggeri där man söp friskt under medeltiden. Och Söderköpings brunn, där societeten i början av 1800-talet levde lyxigt brunnsliv, men också kurerade sig med kallvattenbad skulle hjälpa mot allehanda krämpor.

Den timmeslånga turen avslutas med att nöjda passagerare kliver av, med nya kunskaper i bagaget och en upplevelse rikare.

– Det här var jättetrevligt. Vilket bra initiativ! tycker Ingemo Melin Olsson, som noterar hur folk på gatan också lyser upp när hästvagnen kommer.

Häst- och vagnguidningarna ordnas lördagar till den 20 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om