Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En paus bland drakmynta, trolldruva och humlesurr

Kattfot, våradonis, brinnande kärlek, löjtnantshjärta, fänrikshjärta, plister och backtimjan. I Örtagården i Söderköping finns de alla samlade under parollen "Skönhet, nytta och glädje".

På Örtagården i Söderköping ryms växter i många varianter, färger och från olika delar av världen.

På Örtagården i Söderköping ryms växter i många varianter, färger och från olika delar av världen.

Foto:

Söderköping2005-08-05 09:34
I trädgården som ligger vid den gamla gudstjänstlokalen på Skönbergagatan har Örtagårdsföreningen byggt upp en åskådningsträdgård full av äldre växter, torpväxter, örter, kryddor och en mängd olika blommor.
Brita Torstensson har varit med i föreningen sedan den startade 1989. Då var hon nybliven pensionär. I dag har hon med ålderns rätt dragit sig tillbaka från aktiviteterna kring trädgården, men brukar hjälpa till vid de större arrangemangen.
Hon berättar om hur en grupp särskilt trädgårdsintresserade kvinnor på slutet av 80-talet samlade in namn för att övertyga kommunen om hur viktigt det var att starta en örtträdgård. Projektet lyckades och man fick ta hand om en tomt i centrum.
- Det var en trädgård där, men den var så vildvuxen och det var ett väldigt jobb att få den i ordning. Det tog ett år innan vi kunde öppna trädgården för allmänheten, nu har vi haft öppet i 15 år, berättar Brita Torstensson.

Ny projekt
Det händer nya saker i Örtagården hela tiden, nya växter planteras och nya byggnadsprojekt påbörjas. En önskebrunn och ett lusthus finns i trädgården och förra året byggdes en kryddspiral för våra huvudsakliga kryddor.
- Rosmarinen är högst upp, för den behöver minst vatten.
En liten idog skara arbetar hårt med att hålla Örtagården i ordning och allt arbete sker på ideell basis.

En oas för många
- Det är en oas i kommunen, för mig har det betytt mycket. Jag har aldrig haft någon egen trädgård, men alltid ett stort intresse, så det här har varit väldigt roligt för mig, säger Brita Torstensson.
Att uppleva Örtagården är att uppleva flera delar av världen samtidigt. Här möter besökaren bland annat grekisk vädd, ålandsrot, rysk martorn och Moses brinnande buske.
Brita Torstensson har svårt att välja någon favorit bland alla växterna.
- Jag tror nog jag tycker bäst om myntor. Formen är så vacker, de doftar olika allesammans och så är de så fina att torka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om