En miljon i mynt är insamlat hittills

Över en miljon i mynt på cirka sju veckor. Per Arén på Hemköp i Söderköping valde att göra tvärtemot andra handlare och ta emot alla mynt.

Mynt. En miljon i mynt har växlats hos Per Arén på Hemköp i Söderköping.

Mynt. En miljon i mynt har växlats hos Per Arén på Hemköp i Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2017-06-16 07:30

– Det har blivit en succé. Jag insåg att det här beslutet av riksbanken skulle leda till problem både för handlare och kunder så då ville jag hitta en lösning på bekymret, säger Per Arén.

Han valde att köpa in en växelmaskin för mynt och den har funnits i butiken sedan i mitten av april.

– Kunderna kan i princip tömma sina myntskålar där. Jag vet ju hur det är, man har mynt samlade lite varstans. Maskinen räknar alla godkända mynt, även nya. Sedan får kunden ett presentkort till butiken på summan, säger Per Arén.

Efter den sista juni så är det gamla tvåkronan, femkronan och enkronan som försvinner som giltigt betalmedel. Många butiker har valt att inte ta emot mynt längre eller också tar man emot en begränsad summa.

– Det är klart att en del begränsar myntanvändningen eftersom jag som butik måste betala en avgift för att växla in mynten. Men jag tänkte att sedan får jag en liten kompensation eftersom kunderna handlar hos mig och samtidigt hjälper jag mina kunder.

Satsningen har lett till att många långväga kunder har kommit.

– Jag har haft en kund från Linköping som växlade in 6 000 kronor i mynt eftersom han inte hittat någon annan stans än växlingskontor som tar mycket betalt. En annan kund kom från Stockholm och växlade in ett par tusen kronor.

– Jag tycker att riksbanken gjort ett felaktigt beslut då man låter marknaden ta alla kostnader för detta. Det känns inte riktigt som om man egentligen vill ha in alla mynt.

Per Arén har även Hemköp i Norrköping och där finns också en växlingsmaskin. Servicen kommer han att ha kvar även efter den sista juni.

– Det är ofta idrottsföreningar och andra behöver den här servicen så jag kommer att fortsätta, säger han.

Efter den 30 juni blir även både de gamla 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga. Enligt Riksbanken finns fortfarande ungefär 9,2 miljarder kronor i sedlar och 1,9 miljarder kronor i mynt kvar ute i samhället. Alla hushåll har cirka 324 kronor kvar hemma i mynt, det visar en nygjord undersökning. Det finns några banker har valt att ta bort sina växlingsavgifter för mynt.

– Det är också viktigt att butikerna slutar att lämna ut de äldre mynten till kunderna nu då de snart är ogiltiga, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalsystem och kontakter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om