Förrätt, huvudrätt och efterrätt med rötter från Sverige, Eritrea och Afghanistan. Menyn för onsdagskvällen var bestämd och under hela dagen pågick förberedelserna. Att inhandla alla ingredienser var inte det enklaste men efter besök i tre olika affärer i Söderköping fanns allt som önskades.
– Det här är vanliga rätter men de tar lite längre tid att laga och är lite mer jobb. Därför gör man kanske inte dem så ofta, sa Reza Ahmadi från Afghanistan.
Han lagade köttbullar, saffransris och en vegetarisk rätt. Kompisarna Sakib Mommand och Abdullah Jafari hjälper till och stekte aubergine. Grönsakerna läggs i lager och sedan hälls en kryddad tomatsås över.
– Det är mer kryddor som ger mer smak. Min mamma har skickat recept till mig och sedan har jag ändrat lite och gjort på mitt sätt. Det är här i Sverige som jag har börjat laga mat. Det är roligt, sa Reza Ahmadi och visade torkade rödbär som blandas i saffransriset.
Ali Heidari och Hedvig Telhammar gör snittar med svampröra eller getost med honung och valnötter. Favoriträtten är en gryta med grönsaker, bönor och kött, Gorme sabzi berättar Ali.
Kebrab Teklmncal och Henok Mussie lagar lammgryta. De gillar att laga mat tillsammans och brukar göra det ofta.
– Det här är Tsebihi, köttgryta med lök, vitlök, paprika, cayennepeppar och lamm, sa Kebrab Teklmncal från Eritrea.
Efterrätten blir svensk med maräng, vispgrädde och vaniljglass.
– Jag är glad att politikerna är eniga och vill satsa på integrationsprojektet Tillsammans, säger Elin Österlund Morath, integrationspedagog.