Traditionell adventsmarknad som växt

På lördagen drog den 34:e adventsmarknaden i Söderköping igång för att fortsätta på söndagen. För evenemangskoordinatorn Åsa Sjöberg är det lite speciellt eftersom det är den sista projektet hon genomför för kommunens räkning.

Evenemangskoordinatorn Åra Sjöberg gör denna helg sitt sista projekt för kommunens räkning.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2024-12-01 10:00

Det är i år det 34:e året som adventsmarknaden i Söderköping ägt rum helgen då 1:a advent infaller. Vädret kanske inte bjuder på den där riktiga vinterstämningen – termometern visar åtminstone sex plusgrader denna förmiddag – men vid elvatiden på lördagen börjar det tätna med folk på Brunnssalongens marknad.

undefined
Det är det sista evenemanget Åsa Sjöberg, evenemangskoordinator, arrangerar innan hon slutar sin tjänst.

Samma gäller Skönbergagatan där många verkar ha kosan ställd till Hagatorget där det finns en mängd stånd och försäljare. Här finns också en liten scen och intill den står evenemangskoordinatorn Åsa Sjöberg som i och med denna adventsmarknad gör sitt sista projekt i denna yrkesroll tillsammans med besökskoordinatorn Petra Östelius.

– Just nu får jag nästan lite rysningar, jag känner mig glad för jag vill avsluta på bästa sätt. Jag vill göra det för besökarna, för alla företagarna som kämpar och sliter för att det ska hända saker här även när det inte är högsäsong på sommaren, säger Åsa Sjöberg som dagen till ära har tomteluvan på.

– Förra året var det ju fullt med snö och i år är det ju lite annat men jag tänker att det är skönt ute, man behöver inte frysa. Nu är allt på plats.

undefined
Många vandrade Skönbergagatan ner.

Årets adventsmarknad är en fortsättning på tidigare år, julmarknader på Brunnssalongen och Vidarlokalen, en medeltida tomte som vandrar omkring, utställare och försäljare, uppträdanden och så hästen Lulle med vagn som bjuder på rundturer. Även Rådhustorget och Fiskartorget bjuder på aktiviteter.

– För två år sedan var det runt 30 utställare. Förra året hade vi drygt 50 och i år är det över 60 så det har växt. Det är väl ungefär hälften äldre och hälften nya utställare skulle jag säga med en salig blandning, förklarar Åsa Sjöberg som förklarar hur ekonomin går ihop.

undefined
Kransar brukar ha rykande åtgång i adventstid.

– Kommunen har ju inga pengar så det är ju utställarna och deras marknadsplatser som faktiskt betalar innehållet. Så har vi matbutikerna som skänkt 300 godispåsar till dansen runt granen på söndagen. Men alla medverkande får betalt och det tycker jag är så viktigt.

undefined
Man kan också ta ett varv med häst och vagn om andan faller på.

Det blev en tidig morgon för Åsa Sjöberg (4.20) och redan halv sju var hon på plats för förberedelserna. Så hur har adventsmarknaden börjat?

– Vi har ju varit igång en timme nu och det känns jättebra med mycket folk. Förra året var det bra bägge dagarna men lite mer på lördagen, då var det hysteriskt. Vi hoppas på en bra söndag, säger Åsa Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!