Nu har alla elever på högstadiet och gymnasiet egna datorer i en-till-en-projektet. Men kommunen vill bygga neråt och på utbildningskontoret undersöker man vad det skulle kosta att utöka projektet så att det även gäller eleverna i mellanstadiet. Senast i maj måste politikerna ta beslut i frågan för att projektet ska kunna börja till höstens skolstart.
– Våra ambitioner är att kunna göra det här redan i höst men några beslut är inte fattade, säger Per-Arne Sterner, Barn- och utbildningschef.
Regeringen har gått ut med information om att man eventuellt tar ett generellt beslut att alla elever ska ha egna datorer i grundskolan inom tre år. Men så långt som till lågstadiet tänker inte Söderköpings kommun gå nu.
– I första hand tittar vi på mellanstadiet. Där ska vi nog försöka införa detta redan i år oavsett vad regeringen beslutar. Vi håller samtidigt på att förändra i vår verksamhet och sluta med PC-datorer för att gå över till Chromebook i grundskolan. Då kan eleverna spara sina arbeten i molnet och samtidigt är hårdvaran billigare, säger Per-Arne Sterner.
Drygt 800 000 kronor per år beräknar utbildningskontoret att den utökade satsningen på datorer för mellanstadieelever kosta. Det finns mellan 450-500 elever i mellanstadiet. Om även de får egna datorer måste kommunen utöka sin IT-verksamhet, vilket också räknas in i de ökade kostnaderna. Totalt 1,8 miljoner kronor beräknas projektet kosta för grundskolan och 875 000 kronor för gymnasiet.
– Eleverna ska inte använda samma dator i mellanstadiet och högstadiet. Tanken är att datorerna byts ut vart tredje år, säger Per-Arne Sterner.
Kommunen äger inte datorerna utan hyr dem av ett företag.
– Det kan finnas möjligheter för eleverna att köpa ut sina gamla datorer men vad det skulle kosta eller hur det går till vet jag inte, fortsätter han.