Den största delen av det som Magnus odlar går till ekologiskt foder. Men hemma på Kullerstad gård blir det inte så mycket odlat. Där bor Magnus tillsammans med sin sambo Ulrika Staf i en skärgårdsidyll med sjöutsikt och stora betesmarker där kor och får betar.
Förut hade Magnus köttdjur men lönsamheten var så låg att han nu valt att gå över helt på eko-odling.
- Det var ingen idé. Jag gick back hela tiden och då valde jag att lägga ner. Men det är väldigt bra efterfrågan på spannmål just nu så det är kul, säger Magnus som valt att köra på storskalig produktion.
Något som han ser många fördelar med.
- Dels så kör vi fulla kapaciteten på en och samma skördetröska. Vi använder den verkligen fullt ut. Och nu känner jag nog att vi expanderat så mycket som jag vill. Om vi skulle expandera mer så skulle det vara som att börja om på nytt och behöva köpa in nya maskiner bland annat.
Magnus Gustafson äger inte all mark som han brukar utan har valt att arrendera mark runt om Söderköping. Dels för att jorden ska användas och dels för att öka produktionen.
- Vissa tycker att det skulle vara dåligt att en och samma person brukar på så många ställen. Men jag ser det som positivt. Om markägarna själva inte vill bruka sin jord så är det väl bara bra om någon annan hyr den? Det blir fortfarande en levande landsbygd. Man lever kvar i sina hus men väljer att hyra ut marken. Jag ser inget problem med det.
Han har sysslat med lantbruk hela sitt liv. Dels på föräldragården på Husby Säteri och nu med sitt eget, bland annat på Stegeborg, Viggeby och Bolltorp. Just ekologisk odling är något han med tiden halkat in på.
- Från början var det lönsamheten som styrde. Jag trodde nog att det skulle löna sig mer att odla ekologiskt. Och med facit i hand har det nog gjort det också.
Men det är inget nio till fem jobb Magnus och sambon Ulrika Staf har.
- Oj, nej det är mer än så. Men fördelen vi har är att vi har en större verksamhet och därmed är fler som kan byta av varandra så att vi kan få lite ledigt ibland, säger Magnus.
När det kommer till ekoodling är det också en del att hålla reda på. Inga kemiska bekämpningsmedel mot ogräs och svampar får användas.
- Det går aldrig att få en full skörd på ekologi. Men så är det ju för alla, säger Magnus Gustafson och tillägger att det i sin tur gynnar miljön att slippa bekämpningsmedel.
- Det tror jag absolut på sikt att det gör. Vi kör med biogasgödsel från Norrköping. Och det är ju ett kretslopp i sig.