Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Digitalt på Blå Porten

På tisdagen besökte Swedbank Seniorcenter Blå Porten för en information om hur mobiltelefoner och datorer kan underlätta livet för äldre när det gäller bankärenden och annat. Men också om hur man undviker att drabbas av bedrägerier online.

Mobilen kan vara ett bra redskap när det gäller att sköta sina bankaffärer och mycket annat. Om detta informerade Swedbank på Seniorcenter Blå porten på risdagen.

Mobilen kan vara ett bra redskap när det gäller att sköta sina bankaffärer och mycket annat. Om detta informerade Swedbank på Seniorcenter Blå porten på risdagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

SÖDERKÖPING2019-04-27 16:00

Det är tisdag eftermiddag och på Seniorcenter Blå porten Söderköping har ett tiotal äldre samlats för att få en dragning om hur digitala tjänster kan underlätta livet – det gäller alltså inte bara för yngre och mer datorvana utan även för seniorer. Det är Patrik Westöö, projektledare för samhällsengagemang Östergötland/Gotland, Swedbank, som tillsammans med Gabriel Tan från Swedbanks lokalkontor i Söderköping håller i detta informationsmöte.

Det visar sig att flertalet av deltagarna inte har tillgång till smartphonses men däremot finns nu flera datorer tillgängliga på seniorcentret sedan i mars då den nya visningsmiljön invigdes. Patrik Westöö går igenom saker som mobilt bank-id, internetbanken, swish och andra tjänster i den digitala världen som kan förenkla, inte bara när det gäller bankärenden utan också när det gäller att logga in hos exempelvis Pensionsmyndigheten eller Skatteverket.

Men finns det möjligheter finns det också risker; många – inte bara äldre – känner viss oro när det gäller databedrägerier av olika sorter. Patrik Westöö är tydlig:

– Det handlar ofta om att människor blir uppringda av personer som säger sig vara från banken och frågar efter koder, vi gör aldrig så vare sig över telefon eller mejl, lämna aldrig ut era koder, betonar Patrik Westöö till de närvarande.

Folkbladet får en pratstund med Gabriel Tan och Patrik Westöö efteråt.

– Det här är ju viktig information, vi är ute varannan vecka och möter exempelvis PRO och SKPF för att informera om det här. Vi har en bredare utbildning som den vi har hållit idag och så har vi också en där vi ger mer konkret hjälp, berättar Patrik Westöö.

– Folk är ofta väldigt glada och tacksamma när vi kommer ut och pratar om det här.

Den andra sidan är alltså att bedrägerier – inte minst mot äldre – har uppmärksammats mer i medierna de sist åren.

– Oron för detta finns naturligtvis där och äldre blir allt mer medvetna om säkerhetsfrågorna men idag är bankernas system säkra, det handlar som sagt mest om att lura av folk koder, säger Patrik Westöö som tillägger att många av frågorna de stöter på handlar om att ta steget från säkerhetsdosa till mobilt bank-id och hur detta fungerar.

patrik.selsfors@folkbladet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!