Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det har hänt att folk burit ut tv:n mitt framför mig"

Se upp alla licenssmitare i Söderköping. Hasse Svedin från Radiotjänst är i stan och jagar avgiftsfuskare. Utrustad med adresslistor och ett diplomatiskt munläder går han dörr till dörr och övertalar östgötar att betala tv-avgiften.

Hasse Svedin.

Hasse Svedin.

Foto: Jonas Tetzlaff

SÖDERKÖPING2008-07-31 03:00
Hasse Svedin är en av fyra personer som fast jobbar för Radiotjänst med att kontrollera att svenskarna betalar tv-avgiften. I två års tid har han åkt land och rike runt och knackat dörr. Med sig har han listor över de hushåll som inte anmält tv-innehav. Den här veckan står Söderköping på schemat. - Jag jobbade som fältsäljare innan. Det är lite liknande på det sättet att man inte alltid är välkommen dit man kommer. Det gäller att kunna ta folk och vara diplomatisk. Mitt jobb är att argumentera för Public Service och få folk att förstå varför de ska betala avgiften. Folk förstår inte alltid vad exakt de får för pengarna, säger Hasse Svedin. Trasig tv räknas
Reglerna är enkla. Har du en tv-mottagare i huset ska du betala tv-avgift, oavsett om den är trasig eller om du bara tittar på andra kanaler än de statliga. - Många säger att tv:n är trasig, men det spelar liksom ingen roll. Enda sättet du kommer undan avgiften är om du kastat ut apparaten ur huset. Det har faktiskt hänt att folk har burit ut tv:n ur huset framför ögonen på mig, säger han. Hasse Svedin har ett kontroversiellt jobb. Även om han säger att de flesta uppträder korrekt mot honom så finns det även många som inte uppskattar hans besök. Då och då får han vad han kallar för "grand slam". Det betyder att folk slänger igen dörren i ansiktet på honom. Sedan finns det dem som går längre än så. - En gång kom det ut en kille som var fly förbannad. Han sa att jag hade väckt honom, fastän klockan var sex på kvällen. Han skrev på papprena först, men sen när jag skulle gå kom han efter mig med en stor rottweiler och skrek åt mig. Jag fick honom till slut att lugna ner sig, men jag kände ett obehag helt klart. Det krävs ett visst psyke för det här jobbet, säger han. Flyttar och glömmer
Varför struntar då folk i att betala tv-avgiften? Hasse Svedin säger att de flesta glömmer bort att den ska betalas. Att folk flyttar och inte tänker på att papper ska skickas in. Men det finns även de som undviker att betala av ideologiska skäl. - Det var en kvinna en gång som var politiskt tillsatt för moderaterna. Hon vägrade betala och sa att det stred mot hennes principer med statlig television. Det håller inte som argument. Vi diskuterade ett bra tag innan hon gick med på att betala, säger Hasse Svedin. Läser hellre
Själv tittar han väldigt lite på tv. Det "bedrövliga utbudet" på reklamkanalerna lockar inte lika mycket som en god bok. Flykten från tv:n har inget med hans jobb att göra säger han. Han skäms inte alls för sitt kontrollerande arbete, med ett litet undantag. - Nån gång har jag använt mig av en sån här gammal apparat som man pejlar signaler med. Det är en stor box som man hänger på magen. Sen finns det en antenn som kopplas till den som man kollar frekvenser med. Många tror att den är en myt, men den finns. Men den är hemskt klumpig, den vill jag inte gå med. - Det kunde ge effekten att folk inte öppnade dörren när de såg mig utanför med en stor antenn i näven, säger Hasse Wedin lätt skrattande.
Kostar 508 kronor per kvartal. Avgiften finansierar den statliga televisionen och radion, det vill säga SVT1, SVT2, SVT HD, SVT Extra, SVT Europa, Barnkanalen, Kunskapskanalen, P1, P2, P3 och P4-stationerna. Avgiften är lagstadgad och obligatorisk om man i hushållet har en tv, eller ett tv-kort till datorn. Gäller även trasiga apparater. Enligt Radiotjänst betalar 90 procent avgiften. Kontrollanterna får aldrig gå in i ett hushåll när de utför sina kontroller. Fyra fasta kontrollanter, samt 70-80 frilansare jobbar kontinuerligt med tv-avgiftskontroller i Sverige. Nekande till tv-innehav kan leda till rättsprocess. Brott mot lagen om tv-avgift preskriberas efter två år. Betalningsskyldigheten preskriberas aldrig, man kan retroaktivt kan tvingas betala för av licensfusk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!