Hans fikastunder blev rikskända under de så kallade talmansrundorna efter valet 2018. Att hitta en ny regering som skulle kunna få riksdagens stöd var svårt och det tog tid. Därför var det lite roligt att Folkbladet fick en fikastund med riksdagens talman Andreas Norlén (M) under ett besök i Söderköping.
Du blev känd på kuppen. Vad tycker du om det?
– Det har varit fyra unika år och mycket fokus hamnade på mig. På ett sätt var det bra. En del av talmannens uppdrag är att berätta om vad riksdagen gör. Att berätta om vår demokrati. Det har varit lättare att komma ut med den informationen nu, säger han.
Vilka erfarenheter har du fått med dig från uppdraget som talman?
– Jag har lärt mig att det är viktigt med att sätta korrekta tidsfrister när någon ska sondera för att se om man har regeringsunderlag, att man har majoritet i riksdagen. Det är viktigt att det finns ett visst tempo i den här processen.
Hur tycker du att Sveriges demokrati står sig?
– Den står sig bra. Det är högt valdeltagande. Fri press. Överhuvudtaget ett land som på många sätt är ett bra exempel på en demokrati. Sveriges demokrati ligger stark. Men det finns saker som oroar. Dels den våldsbejakande extremismen. Men också att partierna tappar i medlemsantal, säger han.
På söndag är det val och Andreas Norlén tror att en talman får lite lättare den här gången att hitta en statsministerkandidat som kan samla minst 175 röster i Sveriges riksdag.
– Det blir nog lättare den här gången. Det finns två tydliga lag som jag ser det. Men därmed inte sagt att det blir lätt.
Andreas Norlén står som nummer ett på östgötamoderaternas lista till riksdagsvalet och det är som riksdagsman han är ute på turné i länet nu. Men han är tydlig med att han inte kommer att kritisera andra partier eller aktivt vara med i debatter.
– Det här är främst ett sätt att möta väljare och partiarbetare. Jag är ju ändå nummer ett på listan. Men jag är också talman och jag fortsätter att hålla min linje med att försöka vara så neutral som möjligt, säger han.
Kan du tänka dig att fortsätta med uppdraget att vara talman?
– Här får du ett politikersvar. Det är något som jag får överväga om jag får frågan, säger Andreas Norlén och skrattar.