Den 18 oktober förra året gjorde IVO en inspektion nattetid på Birkagården. Anledningen var att de fått både samtal och anmälningar om demensboendet. Efter besöket har IVO en del kritik och anser bland annat att det är för lite personal på nätterna. Idag jobbar tre personer på natten men enligt IVO behöver de vara minst fyra personer.
– Det var rätt många äldre som promenerade omkring på boendet på natten. De som brukar vara uppe och gå visste var personalen fanns. Men personalen har inte möjlighet att ha uppsikt, även om de går sina rundor, säger Marie Svensson, inspektör på IVO.
Birkagården är ett demensboende med 39 platser i en byggnad som är uppdelad på fem avdelningar. Fyra avdelningar finns på bottenvåningen och har förbindelse med varandra. Men ett par avdelningar har vinklade korridorer så det är omöjligt att ha uppsikt. Den femte avdelningen ligger en trappa upp. Till den avdelningen finns en dörr som är låst med två lås så att de boende inte ska kunna gå ut och ramla i trappan.
Varje natt jobbar tre personer. De genomför minst tre besök under natten hos varje boende, men inte till dem som frånsagt sig besök. Personalen är placerade centralt i byggnaden så att de boende lätt kan hitta dem. Även om personalen rör sig så är det minst två avdelningar som alltid är obemannade. Då avdelningen som är en trappa upp lämnas obemannad har personalen ingen möjlighet att varken se eller höra vad som händer där.
– Vi anser att det behöver finnas personal där hela tiden speciellt eftersom avdelningen är låst. Då behöver de vara minst en person till på nätterna, säger Marie Svensson.
Alla boenden har ett trygghetslarm men flertalet kan inte använda dem.
Många i personalen har blivit intervjuade av IVO både vid oanmälda inspektioner och inspektioner som man planerat. Även personalen upplever att de inte kan vara på plats inom loppet av några minuter om en enskild person vill gå ut från den avdelning som av säkerhetsskäl är låst. När personalen lämnar den avdelningen är de boende inlåsta. Personalen är medvetna om att boenden kan vara uppe utan att de vet om det.
Personer med demenssjukdom är en utsatt grupp som har behov av omfattande vård- och omsorg. Om det inte finns tillräckligt med personal kan boendet inte uppfylla kraven på att alla ska få ett värdigt liv och god kvalitet, som det står i socialtjänstlagen.
Nu ska kommunen se över detta och anställa mer nattpersonal.
– Jag vet inte om det blir fyra personer eller fler som ska jobba på Birkagården under natten. Men minst fyra ska jobba samtidigt, säger Tuula Ravander (S), ordförande i socialnämnden.
Redan nu ska kommunen börja med rekrytering av ny personal då man behöver minst tre personer till som jobbar på Birkagården.