De unga sommarföretagarna i Söderköping har många bra företagsidéer. Under sommarlovet ska de pröva på att driva ett eget "företag", efter en veckas introduktion med inspirationsföreläsningar, företagsbesök och utbildning om företagande och marknadsföring.
– Jag ska reparera teknologi, och hjälpa till att installera. Jag ska till exempel laga datorer och fixa i ordning tvspelskonsoler och annat. Och göra hemsidor åt privatpersoner och företag, berättar Anton Lindén, 19.
Han är både intresserad av teknik och att starta eget i framtiden. Nu ska han marknadsföra sig genom sin hemsida, sociala medier och flygblad.
– Om det går bra kan det vara en rolig grej att göra, säger han om den här varianten av sommarjobb, där man själv får bestämma vad man ska göra.
– Jag ska, tillsammans med min kompis Natalin Kabro, leverera bröd till resenärerna på Göta kanal – som en frukostpåse, kan man säga. Vi ska även leverera till husbilar, på husbilscampingen här i Söderköping, berättar Vendela Eriksson, 16, om sin företagsidé.
– Jag och en kompis ska sälja glass, som vi gör själva, säger Ann-Kristin Malz, 16.
Hon beskriver hur de ska frysa ner bananer och mixa dem. Med lite kakao i får bananglassen en chokladsmak.
Ingen mjölk eller grädde?
– Nej, om bananerna är mogna blir det en bra krämig glass.
Med en cykel med frysbox på ska hon och kompisen Anja Saksi gå runt i Söderköping och sälja glassen.
– Jag ska hålla på med ansiktsmålning och hårfrisyrer, berättar Ebba Gustafsson, 18, som går en stylistutbildning på gymnasiet och redan har en del stamkunder.
Ebba kan också erbjuda hennatatueringar.
Hon vill testa hur det kan vara att vara företagare.
Projektet drivs av Nyföretagarcentrum och Söderköpings kommun, med coachhjälp från Alexander Zahari från Young Capital. Att uppmuntra unga entreprenörer är en del av kommunens satsning på att utveckla näringslivsklimatet.
– De unga får pröva företagande i skarpt läge. Det finns runt om, i olika former, i Sverige, men vi har inte riktigt kommit i gång förrän i år, säger näringslivssamordnare Barbro Mellqvist.
Sex ungdomar startar fyra olika företag. Deltagarna får varsin startcheck på 2 000 kronor, som de ska använda för att starta sina sommarföretag, som formellt räknas som hobbyverksamhet. Inkomstgränsen för hobbyföretag är 18 000 kronor. Ungdomarna har förbundit sig att hålla på med företagen i tre veckor.