Det blev en lunch att lägga på minnet för Söderköpings elever och äldre under torsdagen.
Köttfärslimpa med brunsås, potatis, grönsaker och egenkokt lingonsylt stod på menyn.
Och det var inte vilket kött som helst utan certifierat naturbeteskött från en närliggande producent.
– Jag tror det är jätteviktigt både för framtiden och för vår hälsa att vi gör rätt livsmedelsval. Det är en trygghet att vi vet var och hur maten är producerad samtidigt som vi måste värna om svensk matproduktion, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun.
Hon var själv på plats på Västra Husby skola på torsdagen och tog del av lunchen.
– Det smakade jättebra. Det var en elev som gav tio tummar upp och för kökspersonalen var det också något extra. De kände en stolthet att få arbeta med så fina råvaror.
Kommunen har nyligen tagit fram en ny måltidsplan där en viktig del är just att använda mer närproducerad mat.
I naturbetesmarkerna finns många utrotningshotade växter, insekter och fåglar och naturbeteskött kommer från djur som vårdar och bevarar dessa värdefulla marker.
Köttet rankas som det mest hållbara köttet av Världsnaturfonden.
– Naturbetena där de certifierade djuren går får inte vara bearbetade, gödslade eller plöjda på åtminstone tjugo år, men många av markerna har betats på liknande sätt i hundratals år. Det här är en viktig insats för att bevara den biologiska mångfalden, säger Anna Jamieson, projektledare för Naturbeteskött i Östergötland.