Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De prisas i novelltävling

Av de tio pristagarna i årets "Unga berättare" har två stycken Söderköpingsanknytning: Lisa Pålsson samt Linnea Hägg. Nu återstår omröstningen.

Pristagare. Övre rad: Sakarias Bergsén, Caroline Jägerfeld, Adam Ringstrand, Viktoria Kindesjö, Ullias Berglund. Nedre: Lisa Pålsson, Emma Palmqvist, Linnea Hägg, Erik Malmberg. Saknas gör Rasmus Bjerkander.

Pristagare. Övre rad: Sakarias Bergsén, Caroline Jägerfeld, Adam Ringstrand, Viktoria Kindesjö, Ullias Berglund. Nedre: Lisa Pålsson, Emma Palmqvist, Linnea Hägg, Erik Malmberg. Saknas gör Rasmus Bjerkander.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-10-14 17:00

Det är tionde året som Götabiblioteken arrangerar novelltävlingen ”Unga berättare”. Alla ungdomar mellan 16 och 30 bosatta i Östergötland och Tranås har kunnat skicka in sina noveller som sedan bedömts av en jury som vaskat fram tio alster.

– Det är ovanligt många bidrag från Söderköping i år. Men det beror på att både biblioteket och kulturkontoret har jobbat med att få ut information om den här tävlingen, tror Annika Holmén, ansvarig för ”Unga berättare” på Götabiblioteken som tillägger att det nu går att lyssna på de tio bidragen på Götabibliotekens hemsida och att sedan en stipendiat ska röstas fram.

Bland de tio pristagarna (som får 500 kronor var) har alltså två anknytning till Söderköping: Linnea Hägg, 16 år samt Lisa Pålsson, 27.

För Lisa Pålsson är det inte första gången hon deltar.

– Jag var med första året när jag var 17 år men jag blev inte utvald då, mitt skrivande var väl kanske inte så utvecklat då, berättar Lisa Pålsson.

Det här med skrivandet kommer i perioder för Lisa Pålsson.

– Jag målar också och det blir lite som att jag byter av målande-perioder med skrivande, säger hon och tillägger att det också är en fråga om att ha tid, hon har barn och det kan bli ont om den varan ibland just nu.

Hon skriver uteslutande fiction, alltså skönlitteratur.

– Jag berättar gärna om udda karaktärer i samhället, det är kul att få det udda att framstå som helt normalt och berätta ur deras vinkel, säger Lisa Pålsson som tillägger att hon inte drar sig för att gå ut lite i det övernaturliga och även nämner den brasilianske författaren Paulo Coelho.

Det här med författande är absolut något som hon kan tänka sig i framtiden.

– Det är en dröm jag alltid har haft men det beror ju också lite på hur vardagen ser ut och om man hinner med. Jag har inte så bråttom och tar det som det kommer.

Hon skriver mest i det kortare formatet men har även erfarenhet av längre.

– Jag har skrivit en semibiografisk bok på 300 sidor om mig och min pappa men det är väl inget jag har några tankar på att ge ut. Men jag har en hel uppsättning av idéer som jag har att bita i när jag känner att det finns tid, säger Lisa Pålsson.

Hon beskriver själv sin novell som en "(...) mörk berättelse om livets svåra avvägningar och hur allt man visste om världen kan förändras under loppet av några sekunder". Ur juryns motivering: "En välskriven och stilmedveten novell som balanserar mellan verklighet och dröm, vardag och absurditet på ett effektfullt sätt."

Den andra pristagaren från Söderköping, Linnea Hägg berättar i intervjun på Götabibliotekets hemsida att hon skrivit en novell om vänskap. På frågan om hur hennes skrivande ser ut om tio år svarar hon:

– Det är en svår fråga eftersom att jag faktiskt inte förstått att jag är bra på att skriva särskilt länge. Men om tio år skulle jag vilja skriva saker som påverkar människor på ett eller annat sätt.

Juryn motiverar om Linnea Häggs novell: "Med enkla medel fångar författaren läsarens intresse och engagemang för två människor som gör livet positivt för varandra i en helt vanlig, vardaglig situation.".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om