Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De oroas över kriminalitet – pratade med ministern

Jonathan Iversen, 15, och Jonathan Öhlund, 17, upprörs över kriminaliteten i Söderköping. På torsdagen samtalade de med inrikesminster Mikael Damberg om just detta.

Inrikesminister Mikael Damberg var imponerad över grabbarnas engagemang och initiativ att bjuda in till samtal.

Inrikesminister Mikael Damberg var imponerad över grabbarnas engagemang och initiativ att bjuda in till samtal.

Foto: Axel Johansson

Söderköping2020-09-18 13:00

Jonathan Öhlund skickade in en förfrågan till regeringskansliet om att få prata med någon om kriminaliteten, mer specifikt droghandeln, i Söderköping efter att ha varit bekymrad över detta en längre tid.

– Det är helt på eget bevåg och ett privat engagemang från min sida, säger han.

På torsdagseftermiddagen var det dags. I ett konferensrum i Coffices lokaler skulle han och kompisen Jonathan Iversen samtala med inrikesministern via videolänk. På agendan stod droghandeln, polisbristen och straffrabatten för ungdomar. 

Pojkarna fick beskriva den situation som de upplever i samhället, med öppen droghandel. Något som Damberg kände igen väl.

– Det finns inte en kommun jag reser till som inte beskriver en liknande situation. Regeringen ser det som ett jätteproblem. Företeelsen är inte bara ett problem i sig utan det göder mer kriminalitet och blir en rekryteringsgrund för människor som är på drift in i de här miljöerna.

Som lösningar lyfter han en ny ANDT-strategi (alkohol, narkotika, dopning och tobak) med ett större fokus på narkotika.

– När vi har analyserat den här strategin så ser vi att den har fungerat på alla punkter förutom narkotika. Bevisligen går det att förbättra en situation med strukturerade insatser.

Sedan kom samtalet in på straffrabatten som ungdomarna menar medför alltför lindriga straff för unga narkomaner, vilket gör att det inte finns ett starkt incitament för unga att inte återfalla i brott. Damberg framhåller att det nu finns ett förslag att slopa straffrabatten helt för unga över 18 år eftersom att gäng ofta rekryterar i de åldrarna.

Ministern delar även ungdomarnas bild när det kommer till polisbristen. Han menar att det tidigare har varit en negativ utveckling där fler poliser lämnat yrket än vad som tillkommit, men trycker på regeringens mål: att anställa 10 000 poliser till 2024.

– Det börjar gå åt rätt håll även om man inte är framme där än. När jag pratar med poliser är det fler som är optimistiska eftersom man ser att fler kommer till yrket. Det är en lång väg kvar att gå men vi är på rätt väg.

Både Iversen och Öhlund kände sig nöjda efter mötet med inrikesministern och de var glada över att deras synpunkter togs på stort allvar.

– Det kändes som att de har vettiga förslag som de vill tillföra. Det känns bra att han delar vår bild och är på vår planhalva, säger Jonathan Öhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!