Det är strax före lunch på onsdagen och i receptionen i Nyströmska skolan samlas nio elever från klass NA13 (tredje årskursen på naturvetenskapsprogrammet). De har valt kursen Miljö- och energikunskap och det innebär att man under hela veckan har gjort olika aktiviteter på skolan som syftar till att hitta lösningar som är bra för klimat och miljö.
– Vi har bland annat samarbetat med matpersonalen, hela den här veckan har de serverat närproducerat, ekologiskt eller vegetariskt, berättar läraren Caroline Ottosson.
Ninna Carlsson är kock och har samarbetat med några av eleverna.
– Jag har pratat med dem om deras önskemål, sedan har vår matsedel passat rätt bra in i det här temat, berättar Ninna Carlsson som tillägger att man är bunden av vissa avtal som ska följas.
– Jag har för mig att det handlar om att 22 procent av maten ska vara ekologisk så det är ganska mycket även i vanliga fall.
Men eleverna har också utövat rakt opinionsarbete. Alla ska nämligen under veckan knåpa ihop minst ett medborgarförslag som har lämnats eller ska lämnas in till aktuell kommun. Evelina Sjöberg, som bor i Valdemarsviks kommun har redan lämnat in sitt.
– Mitt förslag är att man använder den gamla järnvägsbanken mellan Ringarum-Gusum till att göra en gång- och cykelväg. Kommunen har sagt att de har sökt bidrag till detta så jag hoppas att det blir av, säger Evelina Sjöberg.
Man har också haft en föreläsning av kommunens klimatstrateg Sandra Ljungdal och tittat på olika filmer på temat; på torsdagen är eleverna också inbjudna till HTC som planerar att starta upp ett miljönätverk.
– Vi har blivit tillfrågade om eleverna på denna kurs kan fungera som en jurygrupp när man ska utse det miljövänligaste företaget framöver, säger Caroline Ottosson.
Att klimatkursen äger rum just denna vecka beror på att det är Eart hour på lördag. Detta tar man tillvara även på Nyströmska skolan med en egen "Earth hour day" under fredagen.
– Vi mäter energiförbrukningen i skolan dagligen under hela veckan, sedan ska vi jämföra skillnaden mot fredagen när vi ska släcka ner, berättar eleven Tove Fält.
Det framgår tydligt att det är en samling engagerade elever som valt att fördjupa sig i dessa – alltmer aktuella – frågor.
De kommer nog att behövas framöver.