I torsdags kväll hölls ett protestmöte i Nyströmska skolans aula mot hälsosamma scheman, som ska införas inom den kommunala hemtjänsten och på boenden i mitten av november. Ett hundratal anställda dök upp – med förhoppningen att tjänstemän och politiker skulle komma till mötet för att lyssna på dem. Politiker dök visserligen upp, men inga tjänstemän, vilket skapa ilska i gruppen.
– Det är visar vilket värde de sätter på oss, sade en anställd.
Läs mer:Protestmöte mot nya scheman.
Efter mötet försökte Folkbladet få tag på Mikael Palm, som är tf socialchef, för att bland annat ta reda på varför inga tjänstemän dök upp. Via mail svarar han att de valt att föra dialogerna på såväl möten som APT eller via "frågor och svar" på kommunens intranät.
– Framför allt för vi hela tiden dialog på det personliga planet mellan personal och chefer ute på våra enheter. De allra flesta personer tycker det är enklare att prata i mindre grupper eller personligen än på ”stormöten”. Vi har även ”informella arenor” som hemtjänstens ”lunchsnack” där personal och chefer kan mötas informellt och utan agenda på torsdagar mellan 11-13. Detta har varit mycket uppskattat. Den grupp som arrangerade mötet har vi erbjudit att träffa representanter för efter mötet, och det räknar jag med att vi kommer att göra, säger han.
Orsaken till att hälsosamma scheman införs är flera:
– Det handlar om att dels ta bort delar i dagens arbete, som till exempel ”rygg-mot-rygg-passen” (kvällspass följt av morgonpass, reds anm) för att man ska må bättre över tid, men lika viktigt är att kunna planera så att resurserna finns på plats för våra brukare/boende när de behövs som bäst. För att kunna uppnå detta så behöver vi kunna planera våra resurser rätt. Arbetet med att planera resurserna rätt handlar även om ekonomi, vi har ett ansvar att kunna leverera det våra medborgare behöver med de skattemedel vi har att arbeta med, säger Mikael Palm.
En kritik som personalen för fram är att ledningen inte lyssnat på deras åsikter när beslutet om hälsosamma scheman fattats.
Hur ser du på den saken?
– Det har funnits många frågor kring olika saker som till exempel möjligheten att påverka sitt schema, möjligheten att planera ledigheter längre fram och så vidare, men de allra flesta har vi kunna besvara på ett bra sätt som vi upplever det. När man förstår innebörden så blir de allra flesta lugnare. Det finns ramar att följa men mycket av spelreglerna kan man faktiskt besluta i arbetsgrupperna på varje enhet.
Personalen vill att beslutet om schemana rivs upp – kommer de införas ändå?
– Detta är ett arbete som syftar till anpassa våra scheman till den forskning som finns för att schemalägga så att personalen mår bättre över tid. Vi utgår från forskning som sammanställts av bland annat Vårdförbundet och SKL.